Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Výber ombudsmana presúvajú, najnovší termín voľby je v septembri

Na snímke poslanci počas rokovania 35. schôdze Národnej rady (NR) SR v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kancelária verejného ochrancu práv už skôr upozornila, že čím dlhšie bude trvať obdobie bez obsadenia tejto funkcie, tým viac podnetov na vybavenie sa bude hromadiť na stole nástupcu Patakyovej.

Bratislava 9. júna (TASR) - Termín na podávanie nominácií na verejného ochrancu práv opäť presunuli. Prvý termín pôvodne určili na 25. februára, ombudsmana mali poslanci Národnej rady (NR) SR voliť ešte na marcovej schôdzi. Odvtedy sa voľba neustále presúva. Najnovšie predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) určil termín podávania návrhov na 26. augusta. Plénum má následne voliť ombudsmana na schôdzi, ktorá sa má začať 13. septembra. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe parlamentu.

Post ombudsmana nie je obsadený už viac ako dva mesiace. Doterajšej ombudsmanke Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca a opätovne kandidovať nebude. Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov.

Kancelária verejného ochrancu práv už skôr upozornila, že čím dlhšie bude trvať obdobie bez obsadenia tejto funkcie, tým viac podnetov na vybavenie sa bude hromadiť na stole nástupcu Patakyovej. Predstavitelia koalície opakovane hovoria o tom, že sa nedarí nájsť dohodu na jednom kandidátovi na túto funkciu.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.