Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PROCES ROKA 2020: Rozsudok v kauze Kuciak prekvapil spoločnosť

Na snímke Marian K. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 vo Veľkej Mači. Tento rok prebiehal ostro sledovaný proces s obvinenými z ich vraždy.

Bratislava 22. decembra (TASR) – K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Ešte v tom roku obvinili v súvislosti s vraždou a jej prípravou štyri osoby. Miroslav Marček a Zoltán Andruskó sú už v súčasnosti odsúdení. Proces s Tomášom Sz., Alenou Zs. pokračuje. Z objednávky vraždy obvinili 4. marca 2019 aj Mariana K.
Na snímke súdne spisy odvážajú zo súdnej siene po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 3. septembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Andruskóa odsúdili 30. decembra 2019 na 15-ročné väzenie. Miroslav Marček dostal 2. decembra tohto roka trest 25 rokov.

TASR prináša stručnú chronológiu udalostí spojených s touto kauzou počas roka 2020.

13. januára - Miroslav Marček sa na súde priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Pezinku v pondelok 13. januára 2020. Na snímke Miroslav Marček.
Foto: TASR - Michal Svítok


3. februára - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vylúčil Marčekov prípad na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie.


6. apríla - Senát ŠTS odsúdil Marčeka na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia za vraždu Kuciaka a Kušnírovej a tiež podnikateľa Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal odvolanie voči rozsudku.


30. apríla - Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania v kauze vraždy správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs.
Na snímke Marian K. pred začiatkom pojednávania.
Foto: EASYFOTO TASR - Adel Ghannam


29. júna – Na súde sa čítali SMS správy a prehrával telefonát medzi obžalovanou Alenou Zs. a už odsúdeným Zoltánom Andruskóom. Z pojednávania vylúčili verejnosť.


20. júla - Andruskó vypovedal ako svedok, že mal pár dní pred zadržaním návštevu v mene nitrianskeho podnikateľa Norberta B., ktorý je v súčasnosti vo väzbe v kauze Dobytkár. Mal mu oznámiť, že v súvislosti s vraždou hľadajú v Maďarsku bieleho koňa.
Na snímke svedok Zoltán Andruskó.
Foto: TASR - Michal Svítok


31. júla - Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokračovalo na ŠTS v Pezinku prednesom záverečných rečí obhajoby a obžalovaných.


31. augusta - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal tri dni pred očakávaným vynesením rozsudku v kauze vraždy na ŠTS nový návrh na dokazovanie.


3. septembra – ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby oslobodil.

Tomáša Sz. uznal súd za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára, a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.


16. novembra - O odvolaní v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej má rozhodovať senát 2T Najvyššieho súdu (NS) SR. Trestná vec napadla do senátu 2T, zloženie senátu sa môže ešte zmeniť.


19. novembra - Najvyšší súd SR určil na 2. decembra termín odvolacieho konania s Miroslavom Marčekom.


2. decembra – Miroslav Marček dostal za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Senát NS SR mu tak zvýšil trest v porovnaní s pôvodným rozsudkom ŠTS.


4. decembra – Alenu Zs., ktorá čelila obvineniu v spojitosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, uznal ŠTS za vinnú v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova a krajského poslanca Lászlóa Basternáka († 54) z 9. júla 2010. Odsúdil ju na 21-ročný trest odňatia slobody.
Na snímke eskorta počas prestávky odvádza Alenu Zs. z pojednávacej miestnosti v budove Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 1. decembra 2020.
Foto: TASR - Ján Krošlák