Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Schuster navštívil Biely dom ako prvý. Ktorí politici ho nasledovali?

Slovenský prezident Rudolf Schuster ukončil 9.apríla 2003 pracovnú návštevu Kanady a pricestoval do Washingtonu. Hlavným bodom dnešného programu bolo stretnutie s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom (na snímke vpravo, vľavo prezident Schuster) v Bielom dome. Foto: TASR

TASR prináša výberovú chronológiu návštev niektorých slovenských politikov v Bielom dome.

Washington/Bratislava 16. januára (TASR) - Americká vláda výmenou listín medzi 41. prezidentom USA Georgeom H.W. Bushom a predsedom vlády SR Vladimírom Mečiarom uznala 6. januára 1993 oficiálne samostatnosť Slovenskej republiky (SR). Sídlo prezidentov USA Biely dom navštívilo odvtedy aj niekoľko slovenských politikov.

TASR prináša výberovú chronológiu návštev niektorých slovenských politikov v Bielom dome.

6.-14. apríla 2003 - Prezident SR Rudolf Schuster bol na návšteve Kanady a USA. Tá vyvrcholila rozhovorom s prezidentom USA Georgeom W. Bushom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Na stretnutí Bush vysoko ocenil a poďakoval sa prezidentovi SR a Slovensku za podporu spojencov v otázke Iraku.

17.-24. apríla 2005 - Oficiálnu návštevu USA absolvoval predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Hrušovský s manželkou. Hrušovský navštívil Biely dom, stretol sa s viacerými senátormi, s námestníkom ministerky zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Nicholasom Burnsom i vodcom republikánskej väčšiny v Senáte Billom Fristom. Základnými témami rokovaní s partnermi boli transatlantická spolupráca v rámci NATO, situácia v Iraku, spolupráca NR SR a jej výborov s Kongresom USA a vízový režim USA voči občanom SR.

Americký prezident George W. Bush /vpravo/ debatuje so slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom /uprostred/ počas slávnostného ceremoniálu oficiálneho prijatia siedmich nových členských krajín do aliancie NATO 29. marca 2004 vo Washingtone.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


12.-14. marca 2006 – Na oficiálnej návšteve Spojených štátov bol premiér Mikuláš Dzurinda. Návšteva sa uskutočnila na pozvanie amerického prezidenta Georgea W. Busha. Premiéra na jeho návšteve sprevádzali zastupujúci predseda Národnej rady SR Béla Bugár a minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Počas návštevy Washingtonu bol Mikuláš Dzurinda prvýkrát ubytovaný v rezidencii Blair House, ktorá sa využíva na ubytovanie zvlášť významných hostí amerického prezidenta. Pracovný program návštevy premiéra Dzurindu sa začal 13. marca 2006 stretnutím s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Obsahom rokovaní bolo hodnotenie a perspektívy bilaterálnych vzťahov, ako aj otázka vízového režimu pre slovenských občanov zo strany USA.

Prezident SR Ivan Gašparovič rokoval 9. októbra 2008 vo Washingtone D.C. s prezidentom USA Georgeom W. Bushom. Na snímke prezident SR Ivan Gašparovič (vľavo) a George Bush v Oválnej pracovni Bieleho domu.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


7.-11. októbra 2008 - Na pozvanie prezidenta USA Georgea W. Busha sa oficiálnej návštevy USA zúčastnil prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Hlavu štátu sprevádzali minister vnútra Robert Kaliňák, šéf diplomacie Ján Kubiš a minister kultúry Marek Maďarič. Počas pobytu sa najvyšší predstaviteľ SR stretol 9. októbra na hodinovom rokovaní so šéfom americkej exekutívy v Bielom dome. Manželku prezidenta Silviu Gašparovičovú prijala prvá dáma USA Laura Bushová.



21. novembra 2013 – Pracovnú cestu vo Washingtone, kde sa v Bielom dome stretol s najvyšším americkým predstaviteľom Barackom Obamom a viceprezidentom Joeom Bidenom, pripísal predseda slovenskej vlády Robert Fico dôveryhodnosti Slovenska. "Tá sa prejavuje tým, že sme schopní stretnúť sa nielen so západnými partnermi, ale aj s predstaviteľmi Ruska či Číny. Lebo to sú tiež krajiny, ktoré SR nemôže v žiadnom prípade zanedbávať," uviedol po rokovaní Fico. Spolu s ním sa ho zúčastnili aj ministri vnútra Robert Kaliňák a zahraničných vecí Miroslav Lajčák.