Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kedy padala vláda? Takto čelili odvolávaniu bývalí slovenskí premiéri

Na archívnej snímke predseda vlády Igor Matovič. 23.7. sa koná mimoriadna schôdza s návrhom na vyslovenie nedôvery jeho vlády. Foto: TASR - Dano Veselský

TASR prináša výberový chronologický prehľad premiérov, ktorí čelili odvolávaniu v NR SR od roku 2000.

Bratislava 23. júla (TASR) – V Národnej rade NR) SR sa o 10.00 h začne mimoriadna schôdza s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Návrh predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený). Urobili tak po medializovaní podozrenia, že Matovičova diplomová práca je plagiát, dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero.



Parlament odvolal z funkcie premiéra Vladimíra Mečiara po prvý raz 23. apríla 1991, keď mu vyslovilo nedôveru Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) – podľa vtedajšej legislatívy nebolo potrebné hlasovanie pléna.

Druhý raz bola Mečiarova vláda odvolaná 14. marca 1994, tentoraz už po hlasovaní poslancov parlamentu.

Tretí raz vyslovila NR SR nedôveru vláde Ivety Radičovej 11. októbra 2011, keď bolo hlasovanie spojené s hlasovaním o tzv. eurovale.



TASR prináša výberový chronologický prehľad premiérov, ktorí čelili odvolávaniu v NR SR od roku 2000.



13. apríla 2000 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Na žiadosť poslancov z Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a Slovenskej národnej strany (SNS) zvolal predseda parlamentu schôdzu NR SR. Pri hlasovaní sa prezentovalo 141 poslancov, za vyslovenie nedôvery bolo 60 poslancov, proti 72 poslancov a deväť nehlasovalo. Podľa HZDS bol premiér zodpovedný za prepad koruny a rast nezamestnanosti.



4. júna 2002 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Pri hlasovaní sa prezentovalo 106 poslancov, za návrh vysloviť premiérovi nedôveru hlasovalo 52, proti bolo 35, hlasovania sa zdržalo 18 a jeden nehlasoval vôbec. Návrh na zvolanie rokovania parlamentu podal poslanecký klub HZDS.



6. júla 2005 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru premiérovi Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Odvolanie premiéra podporilo 60 poslancov zo 122 prítomných. Proti hlasovalo 61 členov zákonodarného zboru, žiaden sa nezdržal a jeden nehlasoval. Schôdza, ktorú zvolal predseda NR SR na návrh 37 opozičných poslancov, sa začala 28. júna 2005. Predkladatelia návrhu Dzurindovi vyčítali, že odmieta bližšie vysvetliť financovanie SDKÚ.

Mikuláš Dzurinda, archívna snímka.
Foto: TASR Michal Svítok



6. decembra 2007 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Zo 79 prítomných koaličných poslancov bolo proti odvolaniu Fica a pádu vlády 78 zákonodarcov. Poslanci opozičných strán sa na nočnom rokovaní parlamentu nezúčastnili, po otvorení 17. schôdze opustili rokovaciu sálu. Opozícia chcela odvolať premiéra pre zodpovednosť vlády za kauzu v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).



22. januára 2008 – ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Parlament rokoval o návrhu celú noc. Na hlasovaní sa zúčastnilo 134 zo 150 poslancov. Za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovalo 55, proti bolo 78 a jeden poslanec sa zdržal hlasovania. Fica chceli odvolať pre kauzu na SPF, spôsob nadobudnutia jeho vinice a pre premiérove výroky na adresu opozičných politikov i médií.

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 1. marca 2020.
Foto: TASR - Martin Baumann



14. septembra 2011 - IVETA RADIČOVÁ

NR SR nevyslovila nedôveru predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). Za návrh strán Smer-SD a SNS hlasovalo 69 poslancov zo 147 prítomných. Dôvodom tohto hlasovanie bola okrem iného kauza Daňového riaditeľstva SR.



11. októbra 2011 – IVETA RADIČOVÁ – hlasovanie bolo úspešné

NR SR vyslovila nedôveru premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) a jej vláde. Radičová napriek nesúhlasu koaličného partnera SaS presadila spojenie hlasovania o návrhu o rozšírení dočasného eurovalu s hlasovaním o dôvere vláde. Poslanci NR SR neschválili rozšírenie eurovalu a kabinetu tak vyslovili nedôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Iveta Radičová, foto z archívu.
Foto: Archív P. Nechalu


17. - 19. septembra 2013 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za vyslovenie nedôvery zahlasovalo 59 členov snemovne, proti bolo 82, jeden sa zdržal. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Príčinou návrhu opozície na odvolanie bola informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní 49-percentného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.



13. februára 2014 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal. Opozícia svoj návrh zdôvodnila tzv. kauzou emisných kvót z roku 2008.



10. novembra 2014 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za jeho odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov. Opozícia sa pokúsila odvolať premiéra pre korupčného podozrenia.



23. septembra 2016 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za jeho odvolanie hlasovalo 36 poslancov zo 116 prítomných. Celý klub Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) v sále chýbal. Odvolanie premiéra iniciovala opozícia, pretože mu vyčítala nečinnosť v daňovej kauze Bašternák.



16. februára 2017 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za zosadenie premiéra na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 60 poslancov zo 130 prítomných. Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií.

Robert Fico , foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


17. septembra 2019 - PETER PELLEGRINI

Opozícii sa nepodarilo odvolať Petra Pellegriniho z funkcie predsedu vlády. Poslanci opozície mu vyčítali, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Za odvolanie premiéra hlasovalo v pléne 62 poslancov, proti bolo 66, zdržali sa traja. Mimoriadna schôdza sa začala v piatok 13. septembra.

Peter Pellegrini, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann