Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Výberová chronológia rekordov dosiahnutých v SR v roku 2012

Prehľad rekord na Slovensku v roku 2012.

Bratislava 28. decembra - TASR vydáva výberovú chronológiu rekordov zaznamenaných na Slovensku v roku 2012.



Január
21. januára – Až 1786 turistov sa zúčastnilo na 37. ročníku Pochodu vďaky SNP nad partizánskou obcou Cigeľ v okrese Prievidza. Prekonali tak rekord spred dvoch rokov, kedy sa na pochod vydalo približne 1400 ľudí.

24. januára – Školáci z Oščadnice, Starej Bystrice a Zborova nad Bystricou postavili v Oščadnici za dve hodiny 1390 snehuliakov, čím vytvorili ustanovujúci slovenský rekord.

Marec
18. marca - Košickému "Herkulovi" Jurajovi Barbaričovi sa podaril ďalší silácky rekord. Za dve hodiny a sedem minút vyniesol 121,5-kilový smetný kontajner plný posypového materiálu na 17. poschodie košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Triede SNP.

Apríl
4. apríla – Ojedinelé majstrovstvá Slovenska v pletení maxi korbáčov z parených syrových nití sa uskutočnili v Bánovciach nad Bebravou. Víťazkou sa stala miestna syrárka Mária Stoláriková, ktorá splietla korbáč z troch dvojíc nití, dlhých 165 cm, za minútu a 34 sekúnd. Tento základný rekord bol zapísaný v Knihe slovenských rekordov.

5. apríla – V Ilave prekonali "bradatý" slovenský rekord v upletení najdlhšieho veľkonočného korbáča – šibáka. Jedenásťročný rekord Nitranov Viliama Nitryho a Jozefa Vagundu prekonali bratia Kováčovci z Horoviec v Púchovskom okrese, uplietli korbáč dlhý 172,1 metra.

29. apríla - Celkovo 2525 stromov vysadili vo Vysokých Tatrách na Hrebienku, ako aj v lokalite Tajch pri Novej Bani v okrese Žarnovica. Verejnoprospešná akcia je zapísaná do Slovenskej knihy rekordov.

Máj
12. mája - Hlavnú ulicu v Košiciach zaplnili stovky ľudí rôzneho veku a pohlavia, ktorí prišli vyjadriť svoju úctu a lásku k mamám. Akcia Míľa pre mamu prilákala tento rok dvojnásobne viac účastníkov ako vlani. Košičania zároveň vytvorili reťaz zo srdiečok, na ktoré napísali odkazy pre svoje mamy. Reťaz merala 52,5 metra, dali ju zapísať do slovenskej knihy rekordov.

19. mája – Najdlhší trdelník na svete s dĺžkou 199 centimetrov pochádza zo Skalice. Skaličania ho upiekli z 3,5 kilogramu cesta. Doterajší rekordný trdelník dlhý 193 centimetrov z minulého roka Skaličania vylepšili o šesť centimetrov.

19. mája – Najdlhšiu štrúdľu na Slovensku napiekli v Trhovej Hradskej v okrese Dunajská Streda. Zhruba desať žien vytiahlo 30,7 metra dlhú štrúdľu vo veľmi krátkom čase, trvalo im to zhruba 20 minút. Účastníci šiesteho štrúdľového festivalu prekonali vlastný rekord z minulého roka o takmer päť metrov.

19. mája – Na Behu pre život v Žiline padol účastnícky rekord. Charitatívneho Behu pre život sa zúčastnilo rekordných 2169 ľudí, čo je o takmer 600 viac, ako v minulom roku.

25. mája – Elektrizujúca atmosféra, ktorú napoludnie v centre Košíc vytvorilo takmer osemtisíc tanečníkov štvorylky zo základných a stredných škôl, predznamenala, že sa tu deje niečo výnimočné. Presne 7948 účastníkov prekonalo minuloročný rekord.

Jún
9. júna – Slovenský rekord v jedení palaciniek padol. Ten ustanovujúci vytvorili v roku 2008 v Banskej Bystrici, kde sa v jeden deň zjedlo 6000 palaciniek. Takmer po štyroch rokoch prekonali rekord vo Vrábľoch v okrese Nitra. Nový rekord má hodnotu 6501 kusov. Súčasťou akcie sa stal aj rekord v čo najrýchlejšom zjedení piatich kusov palaciniek. Čerstvému rekordmanovi Lukášovi Caňovi na to stačilo 47,13 sekundy.

11. júna - Sladkú, 7,5 metra dlhú fujaru, ktorá si hneď vyslúžila zápis do Knihy slovenských rekordov, vyrobili cukrárky z obce Cinobaňa v okrese Poltár. Fujaru, ktorá bola vlastne piškótovou roládou, zhotovili pri príležitosti 75. narodenín tamojšieho jubilanta, známeho výrobcu fujár a tradičných hudobných nástrojov Tibora Koblíčka.

27. júna - V Partizánskom sa zrodil ďalší slovenský rekord v hromadnom tancovaní zumby, ktorá kombinuje dynamickú latinsko-americkú hudbu a latinsko-americké tance. V jej rytme tancovalo 1815 účastníkov nového rekordu.

Júl
1. júla - Rekordný obraz v podobe obrovskej mandaly rozkvitol na svahu Štrbského Plesa vo Vysokých Tatrách. Výtvarné dielo sa stalo novým slovenským rekordom. Vytvorili ho z 12.148 malých obrázkov - mandal, ktoré nakreslili a poslali organizátorom deti z celého Slovenska.

August
5. augusta – Účastníci podujatia Drevorubač 2012 v Námestove nazbierali 153.900 lykožrútov. Pričinilo sa o to 1539 "zberačov", ktorí sa zároveň postarali o zapísanie tohto výkonu do Knihy slovenských rekordov ako ustanovujúceho rekordu.

18. augusta – Olympijské kruhy z cibule s rozmermi 4,5 x 2,2 metra (m) v Maduniciach vytvorili miestne dobrovoľníčky a zapísali sa tým do Slovenskej knihy rekordov.

18. augusta – Amatérski i tí viac zdatní speváci ľudových piesní vítali na námestí v Hrušove svojím spevom návštevníkov Hontianskej parády. Usporiadatelia tejto známej národopisnej prehliadky tento rok totiž ako novinku zorganizovali pokus o ustanovujúci rekord v nepretržitom spievaní ľudových piesní.

18. augusta – Zakladateľ a komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok vyzdvihol úlohu Turzovky ako hlavného mesta slovenských rekordov. Za dvanásť ročníkov sa do najrozmanitejších rekordných pokusov zapojilo už viac ako 15.000 ľudí. To predstavuje dvojnásobný počet obyvateľov tohto kultúre a rekordom nesmierne žičlivého mestečka.

25. augusta - Najväčšie slovenské stretnutie majiteľov motoriek značky Harley Davidson na jednom mieste si dali motorkári na Štrbskom Plese. Zavítalo ich tam presne 93, čím vytvorili národný rekord. Motorkári sa zapojili aj do súťaže vo varení kotlíkového guláša na najvyššie položenom mieste - v nadmorskej výške 1346 metra. Organizátori oboch akcií si zaknihovali obe akcie ako ustanovujúce slovenské rekordy.

26. augusta - Rekordne dlhú reťaz z kancelárskych sponiek vytvorili počas osláv 765. výročia prvej písomnej zmienky o meste Lučenec. Lučenecká reťaz je dlhá 1126 metrov a 72 centimetrov a prekonáva doterajší rekord o 164 metrov a 32 centimetrov.

27. augusta – Štrbské Pleso sa vďaka podujatiu Svište na Plese premenilo na tzv. olympijskú dedinu, akou bol britský Londýn pred pár týždňami. Počas dvoch dní navštívilo tamojší športový areál 5500 malých i veľkých priaznivcov športu. Hlavnému organizátorovi podujatia sa podarilo prekonať minuloročný rekord v návštevnosti.

September
6. septembra – Na jednotke intenzívnej starostlivosti v Nemocnici Bánovce – 3. súkromnej nemocnici, zachránili život dvom mladým ľuďom, ktorí sa otrávili muchotrávkou zelenou. Hodnota jedu u muža bola tak výrazne zvýšená, že by sa mohla zapísať do Guinessovej knihy rekordov a bola najvyššia hodnota doteraz nameraná na Slovensku.

6. septembra - Mesto Humenné získalo na základe výkonu miestnych školákov zápis do Slovenskej knihy rekordov. Takmer štyrom tisíckam žiakov základných a materských škôl sa podarilo spoločne vytvoriť doposiaľ najväčší "živý" mestský erb.

23. septembra – Motorkárom v Sečovciach (okres Trebišov) sa podarilo prekonať slovenský rekord v hromadnom odbere krvi. Celkove sa zapojilo 90 darcov a odobrali sme 69 krvných konzerv.

27. septembra - Stredná odborná škola Na Pántoch vytvorila nový rekord v počte zjedených koláčov. Pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov pritiahol na Hlavné námestie v Bratislave stovky ľudí. Zjedlo sa takmer 2300 koláčov, čo je nový slovenský rekord.

Október
20. októbra – Najdlhší slovenský koláč mrežovník, ktorý piekli v Beckove (okres Nové Mesto nad Váhom), bol v surovom stave dlhý 20,46 metra a široký 43 centimetrov.

21. októbra – Veľký úspech zaznamenal bratislavský silový žonglér Milan Roskopf na svetovom festivale netradičných rekordov Impossibility Challenger 2012 v maďarskej Budapešti. Športovec tam urobil dva svetové rekordy. S bowlingovými guľami dosiahol čas 28,91 sekundy a potom ešte robil žonglobeh na maximálnu vzdialenosť s tromi vrhačskými guľami 3x7,26 kg.

November
6. novembra - Coburgova ulica v Trnave prekonala slovenský rekord v počte lokálnych požiarov, hasiči tam do konca októbra 2012 zasahovali 50-krát.

14. novembra – Priestranstvo pred budovou rektorátu Žilinskej univerzity bolo dejiskom úspešného pokusu o slovenský rekord vytvorením najväčšej skupinovej fotografie študentov. Na zábere je 1787 účastníkov.

15. novembra – V centre Žiliny sa vznieslo k oblohe 3649 lampiónov. Žilinčania vylepšili minuloročný rekord o 544 lampiónov.

21. novembra – Na pravé poludnie sa stretlo v areáli školy 713 žiakov Základnej školy Andreja Kmeťa v Leviciach, pracovníkov školy, rodičov i deti zo susednej materskej školy a spolu skonzumovali po jednom jablku. Žiaci zjedli spolu 713 jabĺk a vytvorili slovenský rekord.

24. novembra - Počas otvorenia Staromestských vianočných trhov, rozsvietenia vianočného stromčeka a otvorenia klziska sa stovky ľudí v Bratislave zapojili do vytvorenia nového slovenského rekordu. Vytvorili ustanovujúci slovenský rekord počtom 1500 zapálených prskaviek.

24. novembra – Aukčný galakoncert UNICEF, ktorý sa konal na Štrbskom Plese splnil svoje poslanie. Hostia slávnostnej aukcie vydražili 14 originálnych predmetov a zážitkových aktivít v celkovej sume 40.550 eur. Najhodnotnejšie položky večera, ktorých konečná suma dosiahla v oboch prípadoch rovnakú, rekordnú úroveň 8000 eur, boli dve. Prvou z nich bol unikátny súkromný portrét, ktorý na želanie dražiteľa vyhotoví žiadaný slovenský maliar Róbert Bielik. Rovnako vysokú sumu ponúkol aj záujemca o nezabudnuteľný výjazd do Ugandy s UNICEF, počas ktorého bude mať možnosť spoznať život obyvateľov tejto krajiny ako aj prácu UNICEF priamo v teréne. Výťažok z aukcie bol venovaný prostredníctvom Detského fondu UNICEF deťom zo Sýrie, ktoré sa nachádzajú v utečeneckých táboroch.

25. novembra - K menu jedného z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov - Mikuláša Galandu sa pripísal autorský rekord. Jeho dielo Milenci v modroružovom sa na Aukcii súčasného umenia spoločnosti White & Weiss predalo za 151.000 eur.