Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

KAUZY OČISTEC, DOBYTKÁR I ZMENKY: Aké rozsudky padli v roku 2021?

Kombo snímka. Foto: TASR kombo snímka

Prinášame výberovú chronológiu súdnych rozhodnutí v roku 2021.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Súdy v tomto roku rozhodli vo viacerých známych kauzách. Rozsudky padli v prípade televíznych zmeniek, v mafiánskych vraždách a korupčných prípadoch. TASR prináša výberovú chronológiu súdnych rozhodnutí v známych kauzách v roku 2021.

JANUÁR


12. januára – Marian Kočner a Pavol Rusko boli uznaní za vinných v kauze falšovania televíznych zmeniek. Najvyšší súd SR im potvrdil 19-ročný trest nepodmienečne. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok bol právoplatný.

Na archívnej snímke druhý zľava obžalovaný Marian K., vpravo obžalovaný Pavol R. a právni zástupcovia Michal Mandzák (vľavo) a Marek Para (druhý vpravo) počas vynesenia rozsudku na pojednávaní na Najvyššom súde SR, ktorý rozhoduje v kauze televíznych zmeniek v Bratislave 12. januára 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


2. februára - Bývalá vyššia súdna úradníčka Okresného súdu (OS) Bratislava I Veronika Šumichrastová bola za distribúciu drog odsúdená na osemročný trest odňatia slobody. Rozhodol tak trojčlenný senát Krajského súdu (KS) v Bratislave.

Na archívnej snímke vpravo bývalá vyššia súdna úradníčka Okresného súdu (OS) Bratislava I Veronika Šumichrastová si za distribúciu drog odpyká osemročný trest odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozhodol tak trojčlenný senát Krajského súdu (KS) v Bratislave. Šumichrastovú minulý rok v októbri OS Bratislava V odsúdil na sedemročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Bratislava, 2. februára 2021.
Foto: TASR/AP


FEBRUÁR


9. februára - Vrchný súd v Prahe zamietol odvolanie Jozefa Majského voči verdiktu Mestského súdu v Prahe, ktorý uznal rozsudok NS SR. Zvyšok deväťročného trestu odňatia slobody si podnikateľ odpyká v Českej republike.

APRÍL


14. apríla - Gabriela Hojsáka, vodiča člena východoslovenského gangu okoličányovcov Róberta Niguta, odsúdil Najvyšší súd SR za vraždu v štádiu pokusu spolupáchateľstvom na 15-ročný trest odňatia slobody.

– NS SR zamietol odvolanie Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov. Obžalovaného odsúdil v novembri 2020 Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, na 25 rokov odňatia slobody za objednávku vraždy Romana Krajčiho v roku 2006. Verdikt bol právoplatný.

Na archívnej snímke šéf zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K. počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR 14. apríla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


15. apríla - Exprednosta Obvodného úradu životného prostredia v Dunajskej Strede Alexander Rácz obžalovaný z prijímania úplatku pôjde na tri roky do väzenia. Rozhodol o tom NS SR.

- Senát NS SR zamietol odvolanie Antona Grňa, ktorý v máji 2018 pred pojednávacou miestnosťou na NS SR zvýšeným hlasom pozdravil "Na stráž!". Potvrdil tak verdikt Špecializovaného trestného súdu, ktorý obžalovaného odsúdil na peňažný trest 5000 eur.


27. apríla - Bývalý majiteľ pohrebníctva Jozef Király išiel za úkladnú vraždu Romana A. z roku 2019 na 23 rokov do väzenia. Rozhodol o tom senát NS SR. Vražda sa stala v roku 2019 v obci Šuňava v okrese Poprad.

Na archívnej snímke Jozef K. (uprostred), obžalovaný za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


28. apríla – Bývalého viceprezidenta finančnej správy Daniela Čecha, obvineného zo zločinu prijímania úplatku a zadržaného v rámci akcie Judáš v decembri 2020, odsúdil ŠTS na trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na štyri roky. Rozsudok, ktorý mu uložil povinnosť zaplatiť aj 30.000 eur, bol právoplatný.

Na archívnej snímke bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Č. prichádza na ŠTS v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák


29. apríla - Podnikateľ s vínom Štefan Duč, obžalovaný zo subvenčného podvodu, bol odsúdený na desať rokov väzenia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR.

MÁJ


3. mája – Košický okresný súd oslobodil spod obžaloby Leonarda H., ktorý bol spolu s ďalšími Rómami obžalovaný z krivého obvinenia a krivej výpovede v kauze policajnej razie z roku 2013 v osade v Moldave nad Bodvou.


13. mája – Košický okresný súd oslobodil spod obžaloby Róberta Rybára, ktorý bol tiež obžalovaný v súvislosti s raziou v osade v Moldave nad Bodvou.


18. mája – Bos bratislavskej skupiny piťovcov Juraj Ondrejčák alias Piťo dostal 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Ľuboslava Velka, objednávku vraždy Jána Takáča a ďalšie trestné činy. Rozhodol tak ŠTS. Súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel obvinený s prokurátorom ÚŠP.

Na archívnej snímke uprostred obvinený bos skupiny piťovcov Juraj O. počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 18. mája 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


19. mája - Bývalého šéfa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Miroslava Uchnára odsúdil NS SR za korupciu na trojročný podmienečný trest odňatia slobody so štvorročnou skúšobnou dobou.


27. mája – Bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Rozhodol o tom ŠTS, ktorý schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom ÚŠP a Beňom, obvineným za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Na archívnej snímke bývalý námestník riaditeľa SIS Boris B. na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 27. mája 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


JÚN

4. júna – KS v Košiciach zamietol odvolanie Ľuboša Lorenza, ktorého okresný súd odsúdil za hanobenie kultúrnej pamiatky. Lorenz v auguste 2017 odstránil z pamätníka padlých sovietskych vojakov v centre Košíc symboly kosáka a kladiva.


9. júna – Košický okresný súd oslobodil spod obžaloby ďalších troch Rómov, ktorí boli obžalovaní z krivej výpovede proti policajtom zasahujúcim pri razii v roku 2013 v osade v Moldave nad Bodvou. Aj v prípade Milana Hudáka, Rolanda Danča a Júliusa Hudáka prokurátor ustúpil od obžaloby. Verdikt bol právoplatný.

Na archívnej snímke zľava verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, obžalovaný Milan H. a obhajca Roman Kvasnica, 9. júna 2021.
Foto: TASR – František Iván


15. júna – NS SR zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil na ŠTS tomu istému senátu. Zároveň uznal obžalovaného Tomáša Szabóa za vinného v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára.

Na archívnej snímke odsúdený Tomáš Szabó odchádza z verejného zasadnutia na Najvyššom súde (NS) SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 15. júna 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


24. júna - Expolicajta Ľuboša T. sudkyňa OS Bratislava V opätovne odsúdila na trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov. Verdikt nebol právoplatný. Pred súdom stál pre incident s dvoma ženami - matkou a dcérou - zastavenými pri cestnej kontrole v bratislavskej Petržalke v roku 2014. Voči vodičke mal použiť neprimerané donucovacie prostriedky.


30. júna - OS Bratislava I odsúdil českého občana Pavla Ružičku na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške piatich rokov. Ružička sa zviditeľnil počas protestov v októbri 2020 pred Úradom vlády SR v Bratislave, keď hádzal dlažobné kocky do príslušníkov polície. Verdikt bol právoplatný.

JÚL


20. júla - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol v prospech slovenského expolicajta Zoltána Vargu, ktorý žaloval štát vo veci odpočúvania SIS v jeho bratislavskom byte v rámci operácie Gorila. Žalobcovi ESĽP prisúdil odškodné vo výške 9750 eur a súdne trovy vo výške 5561,75 eura.

AUGUST


4. augusta – Sudca OS Bratislava III odsúdil svedka v policajných kauzách Csabu Dömötöra na podmienečný trest odňatia slobody vo výške 32 mesiacov s odkladom na päť rokov. Sudca schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor s obvineným.

Na archívnej snímke svedok Csaba Dömötör pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 12. augusta 2021
Foto: TASR - Jaroslav Novák


SEPTEMBER


9. septembra - Bývalého šéfa Devín banky Ľubomíra Kanisa odsúdil trojčlenný senát NS SR na tri roky odňatia slobody. Verdikt bol právoplatný.

- Ján Moncoľ a Michaela Krajčová dostali za vraždu českého manželského páru z januára 2018 v Písku 25-ročné tresty odňatia slobody. Rozhodol o tom NS SR.


20. septembra - Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. odsúdil ŠTS v Pezinku na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Rozsudok nebol právoplatný.

Na archívnej snímke zľava obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. a jeho advokát Erik Magál po vyhlásení rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 20. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



OKTÓBER


4. októbra - Exriaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriána Szabóa odsúdil ŠTS na trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov. Sudkyňa tak schválila dohodu o vine a treste, ktorú obvinený uzavrel s prokurátorom ÚŠP.

Adrián Sz., archívna snímka.
Foto: TASR/AP


12. októbra - Na 13-ročný trest odňatia slobody odsúdil senát ŠTS v Pezinku Štefana Á., obžalovaného v kauze falšovania dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Rozsudok nebol právoplatný.

Na archívnej snímke obžalovaný Štefan Á.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


13. októbra – NS SR zamietol odvolania v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Súd tak potvrdil Alene Zsuzsovej 21-ročný trest za vraždu, rovnako ako ďalším obžalovaným Romanovi Ostružlíkovi a Vladimírovi Mosnárovi. NS tak potvrdil skorší rozsudok ŠTS.

Na archívnej snímke Alena Zs.
Foto: TASR - Martin Baumann


21. októbra - Bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Petra G. odsúdil ŠTS na 11-ročný nepodmienečný trest, bývalý policajt Ladislav V. dostal desaťročný nepodmienečný trest. Súd ich uznal za vinných z prijímania úplatku. Rozsudok nebol právoplatný.

Na archívnej snímke obžalovaný Peter G. počas príchodu na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 21. októbra 2021 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


26. októbra - Na peňažný trest 4000 eur odsúdil šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa senát NS SR. Verdikt bol právoplatný.

Šéfredaktor časopisu Zem a vek Tibor Eliot R. (uprostred vzadu) prichádza na pojednávanie na Najvyšší súd, vpravo jeho obhajca Ľubomír Hlbočan 26. októbra 2021 v Bratislave. Na pojednávanie prišiel aj bývalý sudca Štefan Harabin (uprostred), pričom obaja odmietli mať ochranné rúška.
Foto: TASR - Martin Baumann



NOVEMBER


15. novembra - Vydavateľstvo šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa má zaplatiť poslancovi Jánovi Benčíkovi (SaS) odškodné vo výške 33.000 eur. Rozhodol tak OS Bratislava III v rámci civilného sporu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy. Predmetom sporu bol článok v časopise z marca 2017.

– Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Rozhodnutie nebolo právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.

Na archívnej snímke členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže vedú po chodbe súdu odsúdeného podnikateľa Ladislava B. (Bašternáka), 15. novembra 2021 na Okresnom súde v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


23. novembra - Senát ŠTS v Pezinku odsúdil Lehela H., označovaného za hrobára zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov, na doživotný trest odňatia slobody.

Na archívnej snímke Lehel H.
Foto: TASR Martin Baumann



DECEMBER


2. decembra - Senát Okresného súdu Bratislava I oslobodil podnikateľa Mariana K. spod obžaloby v kauze motáky.


13. decembra - Starosta Dolného Chotára František D. dostal 25-ročný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom senát ŠTS v Pezinku. Rovnaký trest dostali tiež jeho syn František D. ml. a Ladislav A. Roland Sz. bol už skôr odsúdený na 18 rokov. František D. bol vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti.

Na archívnej snímke František D. starší (druhý zľava) a jeho syn František D. mladší (druhý sprava) odchádzajú po vynesení rozsudku zo súdnej siene Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


16. decembra - Zásada "ne bis in idem", teda nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát, nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Uviedol to v rozsudku Súdny dvor Európskej únie. Je tak možné pokračovať v trestnom konaní v súvislosti s touto kauzou.