Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Výberová chronológia udalostí v slovenských DSS ohľadom na koronavírus

Na snímke vojaci hliadkujú pred Domovom sociálnych služieb (DSS) na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, v piatok 17. apríla 2020. DSS Pezinok je od soboty 11. apríla v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Celkovo eviduje Slovensko k 17. aprílu deväť úmrtí na ochorenie COVID-19, z toho päť je z pezinského domova sociálnych služieb. Foto: TASR - Michal Svítok

Pozrite si prehľad udalostí z posledných dní.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 12. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Pezinku.

TASR v tejto súvislosti prináša chronológiu udalostí spojených s výskytom nového koronavírusu v domovoch sociálnych služieb.



13. apríla

Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus.

- Primátor mesta Pezinok Igor Hianik zvolal krízový štáb mesta a ohlásil súčinnosť s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktorý je zriaďovateľom DSS Pezinok.



14. apríla

Primátor Pezinka podal pre situáciu v DSS Pezinok trestné oznámenie. 



15. apríla

Na Slovensku pribudli ďalšie štyri úmrtia na nový koronavírus. Tri obete ochorenia pochádzali z DSS Pezinok.



16. apríla

Ministerstvo zdravotníctva SR potvrdilo ďalšie dve úmrtia na nový koronavírus. Jeden muž zomrel v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Išlo o klienta z DSS Pezinok.

- Riaditeľka DSS v Pezinku Viola Schmidtová skončila vo svojej funkcii. Na jej pozíciu 17. apríla nastúpila krízová manažérka, doterajšia zamestnankyňa úradu BSK.



17. apríla

V popradskej nemocnici zomrela pozitívne testovaná pacientka - klientka Centra sociálnych služieb v Batizovciach.

- Bratislavská polícia začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby v súvislosti s prípadom šírenia nákazy novým koronavírusom v DSS v Pezinku.

- Z DSS v Pezinku zomrel ďalší nakazený klient.

- V Martine potvrdili tri prípady ochorenia COVID–19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky.



18. apríla

V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia klientka DSS v Pezinku.

Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 25 klientov a 11 členov personálu martinského DSS Dom svätého Martina.

- Príslušníci odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave odniesli z DSS Pezinok počítače aj listiny.