Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Výbor pre ľudské práva bude vypočúvať kandidátov opäť v pondelok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

O post sa uchádza osem záujemcov.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny bude pokračovať vo verejnom vypočutí kandidátov na post komisára pre deti na budúci týždeň v pondelok (22. 11.). O post sa uchádza osem záujemcov.

Výbor v utorok vypočul exposlankyňu parlamentu za SaS Natáliu Blahovú, tiež Jitku Hasíkovú, súčasnú poslankyňu za OĽANO Katarínu Hatrákovú a Jozefa Mikloška. Pred výbor by mali v pondelok predstúpiť Anna Niku, Mária Vargová, Katarína Szabová a člen predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Ondrej Prostredník.

Výbor musí po vypočutí vybrať spomedzi kandidátov, ktorých odporučí poslancom Národnej rady SR. Nového komisára majú poslanci voliť na ďalšej riadnej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 23. novembra.

Komisári pre deti a pre zdravotne postihnutých majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. V decembri sa končí funkčné obdobie historicky prvým komisárkam. Komisárkou pre deti je exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová, komisárkou pre zdravotne postihnutých je Zuzana Stavrovská. Funkcií sa ujali v decembri 2015 na šesťročné obdobie.