Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Výbor NR SR pre ľudské práva pokračuje vo vypočúvaní kandidátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nového komisára pre deti a zdravotne postihnutých majú poslanci voliť na ďalšej riadnej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 23. novembra.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v pondelok pokračuje vo verejnom vypočutí kandidátov na post komisára pre deti. O post sa uchádza osem záujemcov.

Pred výbor by mali v pondelok predstúpiť advokátka Anna Niku, Mária Vargová, Katarína Szabová a člen predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Ondrej Prostredník.

Výbor už v utorok (16. 11.) vypočul exposlankyňu parlamentu za SaS Natáliu Blahovú, tiež Jitku Hasíkovú, súčasnú poslankyňu za OĽANO Katarínu Hatrákovú a Jozefa Mikloška.

Výbor musí po vypočutí vybrať spomedzi kandidátov, ktorých odporučí poslancom Národnej rady SR. Nového komisára majú poslanci voliť na ďalšej riadnej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 23. novembra.

Komisári pre deti a pre zdravotne postihnutých majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. V decembri sa končí funkčné obdobie historicky prvým komisárkam. Komisárkou pre deti je exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová, komisárkou pre zdravotne postihnutých je Zuzana Stavrovská. Funkcií sa ujali v decembri 2015 na šesťročné obdobie.