Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Výbor NRSR odobril kandidátov na šéfa úradu na nahlasovanie korupcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť.

Bratislava 21. januára (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR v utorok odobril dvojicu kandidátov na funkciu predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Parlament bude vyberať z dvoch kandidátov - Zuzany Dlugošovej a Martina Rajňáka. Voľba šéfa úradu je naplánovaná v programe schôdze parlamentu, ktorá sa začína v utorok.

Právnička Zuzana Dlugošová bola jednou z dvoch kandidátok, ktoré vláda odporučila v prvom výbere parlamentu. Plénum na schôdzi v júni 2019 nevybralo predsedu úradu. Druhým kandidátom na šéfa úradu na nahlasovanie korupcie je analytik Najvyššieho kontrolného úradu Rajňák. Vláda túto dvojicu kandidátov schválila 4. decembra 2019.

Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Jeho zriadenie priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti 1. marca 2019.

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Jeho úlohou bude poskytovať ochranu oznamovateľom, kontrolovať dodržiavanie navrhovaného zákona, poskytovať odborné stanoviská a poradenstvo k aplikácii návrhu zákona, robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti bude raz za rok predkladať správu Národnej rade SR.