Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výbor odporúča NR SR schváliť návrh k vzdelávaniu zdravotníkov

Na snímke poslanec NRSR Marek Krajčí (OĽANO) počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pozmeňujúci návrh má byť súčasťou návrhu na zvýšenie platov lekárov.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Parlamentný výbor pre zdravotníctvo odobril pozmeňujúci návrh k vzdelávaniu zdravotníkov. Predložil ho poslanec Marek Krajčí (OĽANO). Ide o ďalšiu požiadavku Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Plénu Národnej rady (NR) SR ho výbor odporúča schváliť.

"K vzdelávaniu mladých lekárov sme navrhli 12 bodov, sedem z nich bolo dnes predložených zdravotníckemu výboru. Ten týchto sedem požiadaviek, našťastie, odhlasoval. Dúfam, že to prijmú aj poslanci v NR SR," vyhlásil po rokovaní výboru šéf LOZ Peter Visolajský.

Pozmeňujúci návrh má byť súčasťou návrhu na zvýšenie platov lekárov. Parlament by mal o ňom definitívne rozhodnúť popoludní. Úprava miezd má podľa ministerstva zdravotníctva zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva. Má tiež zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému, prípadne ich presunu do iných štátov.