Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Výbor pre kultúru a médiá odobril návrh zákona o mediálnych službách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Zákon zachováva kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách, pravidlá majú však prejsť zmenami, ktoré sa majú týkať času vysielania slovenských pesničiek.

Bratislava 26. januára (TASR) – Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá odobril na stredajšom rokovaní návrh zákona o mediálnych službách, ktorý na konci novembra 2021 prešiel v parlamente do druhého čítania. Podobne ako pri novele autorského zákona zároveň avizuje, že do schvaľovacieho procesu v pléne pôjde pozmenená verzia predkladateľa.

Nový zákon o mediálnych službách má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Návrh zaraďuje do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb aj platformy na zdieľanie videí, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu.

Nový zákon má zvýšiť podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe, najmä vo vzťahu k verejnoprávnemu vysielateľovi, sprehľadniť má aj majetkové a personálne vzťahy súvisiace s médiami, a to povinnosťou zápisu do registra partnerov verejného sektora a sprístupnením informácií o konečných vlastníkoch médií. Zákon zachováva kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách, pravidlá majú však prejsť zmenami, ktoré sa majú týkať času vysielania slovenských pesničiek.