Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výbor je za zákaz vstupu výtržníkov na štadióny

Fanúšikovi, ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Od januára má tiež platiť, že na rizikových zápasoch sa budú môcť podávať, predávať a piť len alkoholické nápoje, ktorých obsah alkoholu nie je vyšší ako 4,1 percenta.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Výtržníkov na športových zápasoch má štát od januára potrestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Počíta s tým návrh zákona o organizovaní verejných športových podujatí z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý dnes odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili ho plénu schváliť.

Od januára má tiež platiť, že na rizikových zápasoch sa budú môcť podávať, predávať a piť len alkoholické nápoje, ktorých obsah alkoholu nie je vyšší ako 4,1 percenta, čo zodpovedá desaťstupňovému pivu. Zmeny vypracoval rezort školstva v spolupráci s ministerstvami vnútra, spravodlivosti, Generálnou prokuratúrou SR, Slovenským futbalovým zväzom, Slovenským zväzom ľadového hokeja a Združením miest a obcí Slovenska.

"Cieľom návrhu zákona je regulovať predovšetkým tie podujatia, na ktorých dochádza k neslušnostiam, či dokonca diváckemu násiliu (futbal, hokej), ako aj podujatia, kde je bezpečnostné riziko dané prítomnosťou väčšieho počtu osôb, alebo naplnením kapacity hľadiska športového zariadenia," píše sa vo vládnom materiáli.

Zákon zároveň definuje medzinárodné podujatie, podujatie s osobitným režimom a rizikové podujatie a ich organizátorom vymedzuje konkrétne povinnosti. Zákon sa pritom netýka malých podujatí do 300 účastníkov. Rizikové podujatie je podľa právnej normy také, ktoré takto označil organizátor, športový zväz, obec alebo Policajný zbor, keďže pri nich hrozí narušenie verejného poriadku alebo ohrozenie bezpečnosti, zdravia, mravnosti, majetku či životného prostredia. Podujatia s osobitným režimom majú byť napríklad zápasy s účasťou 4000 divákov alebo vysokou obsadenosťou štadióna.

Vstupenky na rizikové podujatie pre divákov podporujúcich hosťujúce družstvo majú byť vystavované na meno a priezvisko diváka a na podujatie bude môcť vstúpiť až po overení totožnosti. Organizátor bude tiež musieť zabezpečiť, aby pri domácich podujatiach nevnášali účastníci štátne symboly iných štátov. Podľa zákona musia byť vyčlenené samostatné sektory pre priaznivcov domáceho družstva a pre priaznivcov hostí. V sektoroch hostí musí byť aspoň jedna časť pre divákov so vstupenkami vyššej kategórie a aspoň jedna časť pre divákov so vstupenkami nižšej kategórie.

Výtržníkov bude môcť súd potrestať až desaťročným zákazom účasti na verejných podujatiach. Trest má hroziť tomu, kto sa dopustí úmyselného trestného činu v súvislosti s účasťou na verejnom podujatí, alebo ak to vyžaduje ochrana verejného poriadku, zdravia, mravnosti alebo majetku. Mladistvým sa účasť na verejných podujatiach bude môcť zakázať len maximálne na päť rokov. Zákon stanovuje aj pokuty za priestupky diváckeho násilia, a to vo výške 1500 eur, priestupky vykonané na rizikovom podujatí môžu stáť výtržníkov až 3000 eur.

Národný športový zväz futbalu a národný športový zväz hokeja majú dostať povinnosť vytvárať a prevádzkovať informačný systém. Ten bude evidovať osoby so zákazom účasti na verejných podujatiach, či tie, ktoré boli odsúdené za trestné činy spáchané v súvislosti s účasťou na verejnom podujatí.