Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Výbory OSN neprijali žiadne nové sťažnosti voči SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od roku 1993 bolo proti Slovenskej republike podaných dvadsaťjeden individuálnych sťažností.

Bratislava 2. februára (TASR) - V roku 2021 neprijali Výbory OSN žiadnu individuálnu sťažnosť voči Slovensku v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Vyplýva to z informácie o vývoji sťažností proti SR, ktoré prijali medzinárodné mechanizmy systému OSN v ľudskoprávnej oblasti. Informáciu rezortu diplomacie vzala v stredu vláda na vedomie.

V medziročnom období zostáva v konaní sedem sťažností. Dve adresované Výboru OSN pre ľudské práva, dve Výboru OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím, jedna Výboru OSN proti mučeniu, ďalšia Výboru OSN na odstránenie rasovej diskriminácie a jedna adresovaná Výboru OSN pre práva dieťaťa.

Od roku 1993 bolo proti Slovenskej republike podaných dvadsaťjeden individuálnych sťažností. "V 14 prípadoch bolo konanie ukončené, z čoho v ôsmich prípadoch bolo prijaté rozhodnutie v merite veci a v šiestich prípadoch bolo podanie vyhlásené za neprijateľné. V siedmich prípadoch prebieha konanie," špecifikuje materiál.

Na základe dohovorov OSN v oblasti ľudských práv, ktoré zakladajú procedúru kontroly dodržiavania záväzkov vyplývajúcich z ich ustanovení a akčných protokolov, môžu príslušné výbory OSN posudzovať sťažnosti slovenských občanov, komunít i mimovládnych skupín namietajúcich porušenie práv stanovených v týchto dohovoroch zo strany SR.