Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pojednávanie v kauze výbuchu v Bani Handlová začne v septembri

Na snímke v mramore vyryté mená posledných obetí, 20 baníkov a banských záchranárov, ktorí zahynuli pri tragickom výbuchu v Bani Handlová. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V dôsledku výbuchu banských plynov v podzemí bane zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.

Prievidza 9. augusta (TASR) - Po štyroch rokoch sa začne pojednávanie s obvinenými v kauze tragického výbuchu v Bani Handlová, ktorý si vyžiadal 20 obetí. Samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi vytýčil termín hlavného pojednávania na dni od 9. do 13. septembra. TASR o tom informoval Michal Turák z Krajského súdu v Trenčíne.

Obvinenými v kauze tragického výbuchu v handlovskej bani sú traja zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza. "Obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia sú Ladislav H., Dalibor R. a Jozef T.," doplnil Turák.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v Bani Handlová. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Záchranári sa vtedy snažili uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 9.30 h.

Mesto Handlová si spolu s Hornonitrianskymi baňami Prievidza pietnou spomienkou s názvom Deň bielych ruží v Handlovej na výročie tragédie 10. augusta po tretíkrát uctí obete tejto najväčšej banskej tragédie v dejinách slovenského baníctva. Spomienka začne o 9.30 h rozozvučaním kostolných zvonov na Kostole sv. Kataríny, ktoré budú predstavovať posledné spojenie s baníkmi v podzemí.