Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Vychádza rozprávková kniha o Mozartovej návšteve Bratislavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Knihu uvedú do života vo štvrtok 9. novembra o 18.00 h v kníhkupectve v obchodnom centre na petržalskej strane Dunaja. Úryvok z knihy prečíta herečka Éva Bandor.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Vychádza nová rozprávková kniha o jedinej návšteve Wolfganga Amadea Mozarta v Bratislave. Rozprávkový príbeh o tom, ako šesťročný hudobný génius navštívil Prešporok, pochádza z pera Petra Janovička, ilustrácie sú dielom Mateja Ilčíka. Kniha Mozart, Vĺčikove Vianoce vyšla v edícii Bratislavské rozprávky vydavateľstva Občianskeho združenia Bratislavské rožky.

Čitateľov zavedie do roku 1762 a istého decembrového dňa, keď z Viedne do Prešporku - dnešnej Bratislavy, pricestovala rodina Mozartovcov. Hudobnícku rodinku tvorili otec Leopold, mama Anna Maria, dcéra Nannerl a syn Wolfgang, ktorého doma volajú Wolferl alebo skrátene Wolfi, čo by sa dalo do slovenčiny preložiť ako Vĺčik.

"Mozartovci sa ubytovali v hostinci U divokého muža. Tajomné mesto na Dunaji láka Wolfiho - Vĺčika objavovať jeho neznáme zákutia. Teší sa tiež na koncerty, kvôli ktorým do Prešporku pricestovali," približuje Janoviček príbeh, v ktorom nadané deti spoznávajú predvianočný Prešporok s jeho zvykmi. Ako ďalej naznačuje autor, tuhá zima a nepriazeň osudu im nedovolia odcestovať domov tak, ako plánovali. Otec Leopold sa však nechce vzdať. Či sa mu s rodinou podarí osláviť sviatky vo Viedni a zachránia tak vysnívané Vĺčikove Vianoce, sa čitatelia dozvedia v rozprávkovom príbehu podľa skutočných historických udalostí.

Knihu uvedú do života vo štvrtok 9. novembra o 18.00 h v kníhkupectve v obchodnom centre na petržalskej strane Dunaja. Úryvok z knihy prečíta herečka Éva Bandor.