Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vydávanie víz zastupiteľskými úradmi v Rusku overí kontrola na mieste

Moskva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ivan Korčok v piatok (3. 7.) informoval, že dal pokyn na preventívnu a komplexnú kontrolu procesu vydávania víz nielen v Petrohrade, ale aj v Moskve.

Bratislava 8. júla (TASR) – Postup pri vydávaní víz na generálnom konzuláte SR v Petrohrade, ale i veľvyslanectve SR v Moskve preverí okrem kontroly prostredníctvom elektronického informačného systému aj fyzická kontrola priamo na mieste. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

"Zatiaľ vyslať túto skupinu na mieste nie je možné v dôsledku epidemiologickej situácie v Rusku a obmedzených možností vycestovania. Hneď ako to však bude možné, skupina, ktorú tvoria nielen zástupcovia rezortu diplomacie, ale aj ostatných ministerstiev, odcestuje," povedal Korčok.



Hĺbková kontrola prostredníctvom elektronických dát sa naďalej realizuje. "V dostupnom čase vyjdeme s informáciami, týkajúcimi sa postupu pri vydávaní víz konkrétnej osobe," narážal Korčok na vydanie víz pre muža menom Roman Davydov, ktorý mal byť zapletený do prípravy atentátu na čečenského Gruzínca Zelimchana Changošviliho v auguste 2019 v Berlíne.

Korčok pripomenul, že aj keď preverenie preukáže, že slovenské orgány nepochybili pri procese vydávania víz, stále ostáva "zostatkové riziko", že víza boli udelené na základe falošných dokumentov. O prípadných diplomatických krokoch voči Ruskej federácii (RF) v prípade, že sa preukáže podvod voči zastupiteľským orgánom SR, hovoriť nechcel. "V tomto by som bol opatrný, počkajme si na prešetrenie a ak sa ukáže, že sme sa stali obeťou z jednej alebo druhej strany, zariadime sa," dodal minister.

Korčok v piatok (3. 7.) informoval, že dal pokyn na preventívnu a komplexnú kontrolu procesu vydávania víz nielen v Petrohrade, ale aj v Moskve. Súvisí to s kauzou, na ktorú upozornil Denník N. Periodikum informovalo, že v júli 2019 požiadal muž menom Roman Davydov slovenský generálny konzulát v Petrohrade o udelenie víz na jeden rok. Zo zistení investigatívcov z projektu Bellingcat v spolupráci s nemeckým magazínom Der Spiegel a s ruským Insiderom vyplýva, že informácie boli falošné. Víza mu na konzuláte udelili. Davydov mal pomáhať s prípravou atentátu na čečenského Gruzínca Zelimchana Changošviliho, ktorého zastrelili v auguste 2019 v Berlíne. Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB.