Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výdavky na obranu v minulom roku dosiahli 1,67 miliardy eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko má dlhodobo nadpriemerné výdavky na personál. Zároveň má podpriemerné výdavky na ostatnú prevádzku a budovanie infraštruktúry, vyplýva z materiálu.

Bratislava 1. júla (TASR) - Výdavky Slovenska na obranu v roku 2019 dosiahli 1,67 miliardy eur. Vyplýva to z revízie výdavkov na obranu, ktorú v stredu schválila vláda na svojom rokovaní. Revízia v obrane má priniesť vyššiu efektivitu výdavkov. Má zlepšiť aj výsledky obrany s dôrazom na jej prioritné ciele.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) nazval revíziu vysvedčením efektivity výdavkov na obrane. Ako povedal, ide o "prvý ucelený dokument o efektívnosti výdavkov a plnení cieľov a záväzkov na Slovensku". Poznamenal, že sa týka hlavne hospodárenia predošlého vedenia rezortu obrany. Ďalším krokom je podľa Hegera príprava implementačného plánu.



"Potrebujeme viesť verejnú diskusiu o obrane," doplnil šéf Ministerstva obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Verí, že ďalšia revízia už ukáže MO SR ako rezort so záujmom pohnúť sa dopredu a bez škandálov. V súvislosti so závermi revízie tiež uistil vojakov i civilov, že sa nechystá prepúšťanie ani znižovanie platov. Siahať nechce ani na výsluhové dôchodky.



Rast výdavkov Slovenska na obranu patril medzi rokmi 2012 až 2019 medzi štyri najvyššie zo všetkých krajín NATO. Najvýraznejšie medziročné zvýšenie výdavkov z 1,1 miliardy eur na 1,62 miliardy eur došlo podľa materiálu v minulom roku. Väčšina financií smerovala na nákup stíhačiek F-16.

Slovensko má dlhodobo nadpriemerné výdavky na personál. Zároveň má podpriemerné výdavky na ostatnú prevádzku a budovanie infraštruktúry, vyplýva z materiálu. V investovaní do modernizácie výzbroje patrí medzi priemer. "SR nenapĺňa vlastné strategické ciele a výsledky v obrannom úsilí, ani tie, ku ktorým sa prihlásila v rámci NATO," konštatuje revízia.

Výzvou pre dosiahnutie lepších obranných výsledkov je uprednostnenie bežnej spotreby na úkor údržby a investícií, a realizácia projektov. Revízia výdavkov požaduje uprednostniť investície, ktoré sú relevantné pre plnenie všetkých budúcich Cieľov spôsobilosti 2021 a do základnej infraštruktúry Ozbrojených síl SR. Malo by sa tak predovšetkým investovať do projektovej bojovej podpory, bojového zabezpečenia a na udržanie dosiahnutého bojového potenciálu bojových jednotiek ozbrojených síl. Revízia požaduje prehodnotiť pozastavené aj plánované projekty vyzbrojovania.

"Profesionálni vojaci zarábajú v pomere k priemernej mzde v hospodárstve viac ako medián referenčných krajín. V rokoch 2019 a 2020 rástli vojakom platy rýchlejšie ako väčšine zamestnancov štátu," píše sa v materiáli s tým, že v tomto roku sa očakáva nárast najmenej o 20 percent. Optimalizácia osobných výdavkov by podľa revízie mohla ušetriť vyše 114 miliónov eur ročne.