Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Vyhlásili 16. ročník ocenenia Roma Spirit, nominácie sú možné do 6.9.

Na snímke riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu Magdaléna Rothová. Foto: TASR/Michal Svítok

Nominácie môže verejnosť zaslať do 6. septembra.

Bratislava 28. mája (TASR) - V poradí 16. ročník ocenenia Roma Spirit vyhlásili v utorok v Bratislave. Ocenenie upriamuje pozornosť na osobnosti, organizácie, médiá, obce a zamestnávateľov, ktorí dokážu realizovať aktivity a projekty prinášajúce efektívne a fungujúce riešenia výziev nielen rómskych komunít. Nominácie môže verejnosť zaslať do 6. septembra.

"Chceme spoznať ďalších 21 príkladov, ktoré pomáhajú robiť tento svet lepší pre nás všetkých. Každý rok je výnimočný nominovanými alebo finalistami," povedala pre TASR Magdaléna Rothová, riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ktorá je vyhlasovateľom ocenenia spolu s Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity a RTVS. Záštitu nad podujatím prevzal ombudsman Róbert Dobrovodský.

"Som rád, že dnes je to 16. ročník. Pri prvom ročníku som chvíľu váhal, či to bude mať seriózne pokračovanie. Roma Spirit je príklad toho, že spolupráca je ideálna," povedal na tlačovej konferencii splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško s tým, že nesúhlasí s delením spoločnosti na Rómov a Nerómov. K oceneniu poznamenal, že vyhodnocuje ľudí, organizácie, firmy, ktoré pomáhajú, aby sa Rómovia etablovali do normálneho života. "Poukazujme, ale nerobme senzácie z toho, že sme našli Róma, ktorý vie čítať, rátať, písať," dodal Daško.

"Roma Spirit je o poďakovaní, ocenení, vyzdvihnutí, vyhľadávaní toho dobrého," podčiarkla Rothová k oceneniu, ktoré od roku 2009 vytvára komunitu a priestor na rozvoj interkultúrneho dialógu. Každoročne oceňuje 21 výnimočných príbehov prinášajúcich efektívne a fungujúce riešenia výziev, ktorým čelia Rómovia a Rómky a celá spoločnosť.

Za uplynulé ročníky bolo na ocenenie nominovaných 2110 príbehov, osobností, aktivít a projektov. "Každoročne prinášame príklady toho, že Rómovia sú absolútne rovnocennou súčasťou ekonomického, sociálneho a kultúrneho života Slovenska," uviedla Rothová s tým, že za 15 rokov spoznalo ocenenie 98 laureátov.

Nominovať svojho favorita v aktuálnom ročníku môže verejnosť prostredníctvom online prihlášky na www.romaspirit.sk do 6. septembra. Osobnosti, organizácie, médiá, obce a zamestnávateľov, predstaviteľov kultúry a Čin roka ocenia 23. novembra na galavečere Roma Spirit 2024 v Slovenskom rozhlase.