Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vyhlásili voľbu na kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovensku sa od septembra 2016 dlho nedarilo obsadiť miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Beatrix Ricziová nastúpila do tejto funkcie 30. júna 2022.

Bratislava 14. júla (TASR) - Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák ešte na začiatku júla vyhlásil voľbu na kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu. Uskutočniť sa má 22. augusta o 9.30 h. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe. Súčasný mandát uplynie sudcom v závere augusta, Slovensko zastupuje Beatrix Ricziová.

Oprávnené subjekty môžu predkladať Súdnej rade návrhy do 15. júla do 15.00 h. "Návrhy musia spĺňať všetky ustanovené náležitosti, ako aj zohľadňovať kritériá Výboru 255," spresnila rada.

Slovensku sa od septembra 2016 dlho nedarilo obsadiť miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Beatrix Ricziová nastúpila do tejto funkcie 30. júna 2022. Poradný výbor Rady EÚ v minulých rokoch neodporučil obsadenie pozície dodatočného sudcu pre Slovensko viacerými navrhnutými kandidátmi: Martinou Jánošíkovou, Michalom Kučerom, Máriou Patakyovou, Radoslavom Procházkom a Ivanom Rumanom.

Tiež 22. augusta sa má uskutočniť aj voľba na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Členka Súdnej rady Elena Berthotyová navrhla na zvolenie sudkyňu a predsedníčku senátu Najvyššieho správneho súdu SR Katarínu Benczovú. Slovensko na tejto pozícii už druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz.

Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách Únie. Rozhoduje tiež právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Obrátiť sa naň môžu i jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie.