Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vyhlásili výzvu na vzdelávanie detí do 3 rokov z rómskych komunít

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Výskumy podľa ministerstva potvrdzujú, že účasť detí na programoch vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve môže vo významnej miere pozitívne ovplyvniť ich neskoršie úspechy v oblasti vzdelávania.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo ešte koncom októbra pilotnú výzvu zameranú na programy vzdelávania a starostlivosti pre deti do troch rokov z marginalizovaných rómskych komunít. Cieľom je rozvinúť u týchto detí už v rannom detstve v maximálnej miere ich zmyslový, pohybový, rozumový, jazykový, psychický a sociálny potenciál. Z eurofondov je na výzvu vyčlenených viac ako 500.000 eur. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu vnútra.

"Účasť na vzdelávaní a starostlivosti v ranom detstve je prínosom pre všetky deti a najmä pre deti v znevýhodnenej situácii. Pomáha zabrániť vzniku skorých rozdielov v zručnostiach, a preto je zásadným nástrojom v boji proti nerovnostiam a chudobe v dôsledku nízkeho stupňa dosiahnutého vzdelania," skonštatovala generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková.

Výskumy podľa ministerstva potvrdzujú, že účasť detí na programoch vzdelávania a starostlivosti v ranom detstve môže vo významnej miere pozitívne ovplyvniť ich neskoršie úspechy v oblasti vzdelávania. Sú pre ne príležitosťou postaviť sa na vstupe do povinného vzdelávania spolu so svojimi rovesníkmi na rovnakú štartovaciu čiaru. Preukázané sú tiež dlhodobejšie efekty takýchto programov, napríklad vzťah medzi predškolskou prípravou a zárobkovou činnosťou v dospelosti. Prístup ku kvalitnej starostlivosti, výchove a vzdelávaniu v ranom detstve považuje preto rezort za kľúčový. "Poskytnutie dobrého vzdelania je najlepším nástrojom riešenia chudoby," podotýka rezort vnútra.

Oprávnenými žiadateľmi sú mimovládne neziskové organizácie, ako aj cirkevné právnické osoby. Na túto výzvu je oprávneným miestom realizácie projektu celé územie SR okrem Bratislavského kraja. Na výzvu je z financií EÚ vyčlenených viac ako 500.000 eur, žiadatelia sa na projekte budú podieľať s päťpercentnou spoluúčasťou. Uzavretie 1. hodnotiaceho kola je naplánované na 14. decembra, uzavretie 2. hodnotiaceho kola na 14. februára 2022.