Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Minister Korčok: Aliancia je dnes jednotná ako nikdy predtým

Na snímke v popredí uprostred minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, v pozadí sprava zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana, minister zahraničných vecí Rumunska Bogdan Aurescu, minister zahraničných vecí Litvy Gabrielius Landsbergis, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Maďarska Péter Sztáray, minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský, ministerka zahraničných vecí Bulharska Teodora Genchovska, ministerka zahraničných vecí Estónska Eva-Maria Liimetsová, minister zahraničných vecí Lotyšska Edgar Rinkevics, námestník ministra zahraničných vecí Poľska Pawiel Jablonsky a námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Karen Donfriedová počas tlačovej konferencie na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO (Bukurešťská deviatka) Bulharska, Česka, Estónska, Poľska, Rumunska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Slovenska 31. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéf slovenskej diplomacie a zástupca generálneho tajomníka NATO tiež zhodnotili 18 rokov členstva Slovenska v Aliancii, vývoj euroatlantického bezpečnostného prostredia a kritickú úlohu NATO.

Bratislava 31. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok rokoval so zástupcom generálneho tajomníka NATO Mircea Geoanăom. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti konania ministerského zasadnutia ministrov zahraničných vecí krajín Bukureštskej deviatky v Bratislave.

Predmetom rokovania boli opatrenia Aliancie v reakcii na ruskú agresiu v Ukrajine a posilňovanie prítomnosti NATO na východnej hranici. Partneri diskutovali o príprave rozhodnutí na samit NATO v Madride, zameraní novej Strategickej koncepcie NATO, posilňovaní odolnosti Aliancie a tiež o strategickej spolupráci medzi NATO a EÚ.



Šéf slovenskej diplomacie a zástupca generálneho tajomníka NATO tiež zhodnotili 18 rokov členstva Slovenska v Aliancii, vývoj euroatlantického bezpečnostného prostredia a kritickú úlohu NATO. „Zhodli sme sa, že vzhľadom na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine sa bezpečnosť a obrana spojeneckého územia stali najdôležitejším prioritami Aliancie. Nová Strategická koncepcia NATO musí odrážať túto zmenenú realitu a kľúčové poslanie Aliancie. Potrebujeme napĺňať dohodnuté spojenecké ciele, budovať plánované spôsobilosti, investovať do obrany. Aliancia je dnes jednotná ako nikdy predtým, chceme tiež, aby bola silná, ako nikdy predtým,“ uviedol minister Korčok.



Zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoană ocenil modernizáciu a investície Slovenska do obrany a príspevok do kolektívnej obrany Aliancie a misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR