Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vylúčiť Smer-SD z frakcie socialistov v EP žiada 8 europoslancov zo SR

Vladimír Bilčík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Bilčík doplnil, že líder Smeru-SD Robert Fico pred rokom popieral spoluprácu s fašistami, aby sa vyhol pozastaveniu členstva v S&D.

Brusel/Bratislava 1. septembra (TASR) - Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzýva v otvorenom liste Stranu európskych socialistov (PES) a politickú frakciu socialistov a demokratov v europarlamente na vylúčenie strany Smer-SD zo svojich radov. Podľa iniciátora listu europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu), ktorý je členom Európskej ľudovej strany (EPP), strana Smer-SD nemá nič spoločné s hodnotami európskych socialistov a európskej sociálnej demokracie.

Bilčík pre TASR spresnil, že vzhľadom na nové udalosti, ktoré potvrdzujú otvorenú spoluprácu Smeru-SD s fašistickou politickou stranou Republika, ako aj pozvanie ruského veľvyslanca Igora Bratčikova na oslavy SNP, opätovne vyzýva Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) a Stranu európskych socialistov na vylúčenie Smeru-SD.

Doplnil, že líder Smeru-SD Robert Fico pred rokom popieral spoluprácu s fašistami, aby sa vyhol pozastaveniu členstva v S&D. To mala strana pozastavené počas koalície so SNS a HZDS.

List okrem neho podpísali aj ďalší siedmi slovenskí europoslanci - Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (obaja KDH) a Peter Pollák (OĽANO) za politickú frakciu ľudovcov a Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (všetci PS), všetci z liberálnej politickej frakcie Obnovme Európu (RE). Na vylúčenie Smeru-SD vyzývali europoslanci už viackrát.