Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Výmena občianskeho preukazu sa dotkne 30.000 používateľov e-podpisu

Na archívnej snímke nový typ občianskeho preukazu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

O doklad nebude možné požiadať elektronickou cestou, keďže výmena občianskeho preukazu z dôvodu neplatných certifikátov nie je uzákonená.

Bratislava 12. júla (TASR) - Potreba výmeny občianskeho preukazu s certifikátmi pre e-podpis k 1. januáru 2023 sa dotkne približne 30.000 ľudí, ktorí aj reálne využívajú elektronické podpisovanie. Podľa Ministerstva vnútra (MV) SR budú včas upozornení. Ostatní zo 480.000 držiteľov občianskych preukazov vydaných do júna 2021 ich budú môcť využívať aj naďalej. TASR o tom informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

"Ministerstvo vnútra spúšťa v septembri pripravenú informačnú kampaň, cieľovou skupinou ktorej budú v prvom rade aktívni používatelia elektronických podpisov s certifikátmi na doklade, vydanými do júna 2021. Rezort na to využije najmä elektronickú cestu informovania - prostredníctvom e-schránok," priblížila hovorkyňa.

Jedným z dôvodov, prečo ministerstvo zatiaľ nepristúpilo k masívnejšiemu informovaniu, je podľa Eliášovej ekonomický pohľad. "Ministerstvo vnútra v časoch globálnej čipovej krízy pristúpilo k rozhodnutiu nevydávať nové doklady v medziobdobí, počas ktorého je možné elektronicky podpisovať sa aj so starším typom dokladu," vysvetlila.

Ďalším dôvodom je pretrvávajúci enormný záujem o vydávanie pasov, ale aj občianskych preukazov ako cestovných dokladov, po dlhom období pandémie, ktoré priniesli preťažené oddelenia dokladov. "Preto rezort nechcel ešte viac vyťažiť pracoviská, keďže ľudia si začali doklady húfne v jednom čase vybavovať," doplnila hovorkyňa.

Ako pripomenul rezort, certifikáty potrebné k elektronickému podpisovaniu dokumentov nie sú povinnou súčasťou občianskych preukazov. Občianske preukazy slúžia predovšetkým na preukazovanie totožnosti, štátneho občianstva SR a ďalších údajov na nich uvedených.

O doklad nebude možné požiadať elektronickou cestou, keďže výmena občianskeho preukazu z dôvodu neplatných certifikátov nie je uzákonená. Elektronicky možno podľa MV SR požiadať o občiansky preukaz len pri zmene trvalého pobytu alebo pri skončení časovej platnosti, a to za predpokladu, že podoba tváre a podpis žiadateľa nie sú v informačných systémoch evidované dlhšie ako päť rokov.