Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

NR SR:Výnos z poplatku na rozvoj sa nebude využívať na obnovu pamiatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Poslanci tvrdili, že špecifickým účelom použitia poplatku v samosprávach je výstavba, rozširovanie, prípadne dostavba cintorínov, v širšom význame pohrebísk.

Bratislava 21. marca (TASR) - Výnos z poplatku na rozvoj sa nateraz nebude používať na stavbu a rekonštrukciu pohrebísk ani na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok. Predpokladala to novela zákona o miestnom poplatku za rozvoj z dielne poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS, ktorú však plénum v utorok neposunulo do druhého čítania.

Poslanci tvrdili, že špecifickým účelom použitia poplatku v samosprávach je výstavba, rozširovanie, prípadne dostavba cintorínov, v širšom význame pohrebísk. "Táto infraštruktúra je neodmysliteľnou súčasťou miest a obcí a jej rozširovanie nutnou podmienkou skvalitňovania života občanov," argumentovali.

Ďalším špecifickým účelom použitia poplatku sú podľa nich kultúrne pamiatky vo vlastníctve miest a obcí, ktoré si vyžadujú pravidelnú obnovu. Náklady na ich obnovu sú podľa nich výrazne vyššie ako náklady na rekonštrukcie bežných nehnuteľností. Preto navrhovali využiť na to financie z výnosu z poplatku na rozvoj.