Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Výpadok letov záchraniek sa prevádzkovateľ snaží limitovať

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), foto z archívu. Foto: TASR – VVZS ATE

O každom prerušení prevádzky spoločnosť podľa jej slov vopred informuje príslušné krajské operačné stredisko.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Výpadok nočných letov záchraniek sa prevádzkovateľ snaží limitovať na minimálne nevyhnutný čas. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla hovorkyňa Air - Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková.

"Výpadok prevádzky strediska sa snažíme limitovať na minimálne nevyhnutný čas, pričom môže nastať z rôznych dôvodov, ako napríklad technická porucha vrtuľníka (po dobu, kým priletí záložný vrtuľník z domovskej základne), prípadne iné, neočakávané mimoriadne udalosti (ochorenie COVID-19 a pod.)," uviedla hovorkyňa.

Priblížila, že v posledných troch týždňoch sa na niektorých strediskách vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) vyskytli výpadky nočnej pohotovosti z personálnych dôvodov. O každom prerušení prevádzky spoločnosť podľa jej slov vopred informuje príslušné krajské operačné stredisko.

"Naša spoločnosť prevádzkuje sedem stredísk VZZS. Zásahovým územím každého strediska nie je len región, v ktorom sídli, ale územie celého Slovenska. Ak nastane situácia výpadku prevádzky VZZS v jednom stredisku, v pohotovosti sú ďalšie strediská, ktoré môžu v prípade potreby vzlietnuť a dané stredisko zastúpiť," ozrejmila Hopjaková s tým, že starostlivosť o pacientov je v takomto prípade zabezpečená ostatnými strediskami VZZS.

"Vzniknutá situácia nás mrzí, na jej riešení intenzívne pracujeme. Komunikujeme jednak so zástupcami našich zamestnancov a taktiež s vedením ministerstva zdravotníctva," dodala hovorkyňa.