Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vetrák:Vypočúvanie kandidátov na šéfa ÚŠP bude zrejme 1. a 2. februára

Na archívnej snímke poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Verejné vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady (NR) SR bude zrejme 1. a 2. februára 2021. Na sociálnej sieti to uviedol predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO).

Šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má parlament voliť na schôdzi, ktorá je naplánovaná od 26. januára do 12. februára budúceho roka. "Predpokladám, že voľba špeciálneho prokurátora v pléne parlamentu bude v priebehu prvého alebo najneskôr druhého februárového týždňa budúceho roka," napísal Vetrák. Verejné híringy kandidátov na špeciálneho i generálneho prokurátora presadila koalícia zmenou zákona.

Špeciálny prokurátor sa bude voliť po tom, ako sa obvinený Dušan K. vzdal tejto funkcie. Termín na podávanie návrhov je 8. januára 2021. Nominácie môžu podávať aj poslanci NR SR.

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.