Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Výročie Nežnej revolúcie bude v Humennom pripomínať pamätná tabuľa

Solidaritu s rumunským ľudom, ktorý prežíval občiansku vojnu, prišli 23. decembra 1989 na bratislavské Námestie SNP pokojnou manifestáciou vyjadriť tisíce obyvateľov hlavného mesta SR. Zhromaždenie zorganizovala Verejnosť proti násiliu. Na sn. Ján Budaj (vpravo) a Alexander Dubček (vľavo) medzi manifestujúcimi. Foto: TASR/Peter Brenkus

O odvahe hovorili následne i priami účastníci novembrových udalostí v Humennom.

Humenné 15. novembra (TASR) – Súčasťou oficiálnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie bolo v piatok popoludní v Humennom okrem strihania ostnatého drôtu a vypustenia holubíc aj odkrytie pamätnej tabule, ktorá bude podujatie pripomínať. V príhovoroch sa skloňovala sloboda, demokracia, zodpovednosť i odvaha.

"Nijaká klietka, hoc by bola zo zlata, nemôže byť symbolom slobody. Sloboda je právo vyletieť si smerom, v ktorom chceme nájsť svoje životné ciele, a pri tomto lete nikoho neohrozovať, nikomu neubližovať a pomáhať tým, ktorým krídla nenarástli a ktorí sú slabí," zaznelo na Námestí slobody z úst moderátora podujatia, držiteľa Bielej vrany Jána Mičovského, s tým, že sloboda je zároveň i povinnosťou nebáť sa postaviť nespravodlivosti.

O odvahe hovorili následne i priami účastníci novembrových udalostí v Humennom, zástupca učiteľskej obce Pavol Ďugoš a koordinátor miestnej VPN Albert Kováč s tým, že svoje slová adresovali najmä mladej generácii. "To nie je čas na nejaké veľké oslavy, to je čas na výzvu pre mladých, pretože demokracia nikomu nepadne z neba, za demokraciu treba bojovať a nie je samozrejmá, ako sa každodenne presviedčame," povedal Ďugoš.

Primátor mesta Miloš Meričko vyjadril počas svojho príhovoru prianie, aby sa 17. november stal prirodzeným a trvalým celoročným sviatkom. "Demokracia nám nezaručuje nič, ale umožňuje všetko. Je len na nás, čo si vyberieme. Nevybrať si slobodu myslenia a zodpovednosť konania by bola neúcta k predchádzajúcim i budúcim generáciám. Buďme slušní, ako nás to učili naši rodičia, ale buďme aj odvážni, ako nás to pred 30 rokmi učili študenti," povedal.

Atmosféru humenského námestia spred 30 rokov na piatkovom podujatí priblížil fotograf Peter Bodor. "Vtedy tu bolo veľa ľudí, to námestie bolo plné. Zaspievala sa hymna a potom nič. Chvíľa ticha a zaznel Otčenáš. To bolo elektrizujúce, že kdesi sme bližšie k pravde," zaspomínal si.

Podujatie pokračovalo neformálnou diskusiou vo výstavnej sieni mestského kultúrneho strediska.