Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Výročie vraždy novinára pripomína aj knižná publikácia Kuciak

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači (okres Galanta) v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Publikáciu uvedú do života v pondelok v bratislavskej Starej tržnici.

Bratislava 20. februára (TASR) - Týždeň Jána a Martiny je názov série podujatí, ktorými si verejnosť uctí pamiatku investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Súčasťou akcie (20. - 25. 2.), ktorú organizuje redakcia Aktuality.sk, sú diskusie, koncerty, premiéra filmu Kuciak: Vražda novinára i krst knihy Kuciakových reportáží doplnených o aktualizované informácie. Publikáciu uvedú do života v pondelok v bratislavskej Starej tržnici.

Knižná novinka Kuciak (Reportáže 2015 - 2023) prináša na vyše 350 stranách výber článkov Kuciaka, ktoré vyšli v rokoch 2015 až 2018 na spravodajskom webe Aktuality.sk. "Investigatívne reportáže a analýzy, rozdelené do 12 tematických celkov, ilustrujú originálne infografiky a desiatky ikonických fotografií. Súčasťou grafického spracovania knihy sú novinárove poznámky, sumáre, tabuľky, rukopisy či dokumenty, s ktorými pracoval," približuje vydavateľ s tým, že pôvodné odhalenia Kuciaka dopĺňajú najnovšie informácie o hlavných aktéroch káuz. Autorkami aktualizačných textov sú členky investigatívneho tímu Aktuality.sk Annamária Dömeová a Laura Kellöová. "S odstupom piatich rokov potvrdzuje, že Ján Kuciak predbehol dobu a svojou precíznou prácou s otvorenými zdrojmi položil základy modernej investigatívnej žurnalistiky na Slovensku," dodáva vydavateľ.

Knihu, ktorá vyšla pri príležitosti piateho výročia vraždy dvoch mladých ľudí, budú prezentovať v rámci diskusie o Kuciakovej práci, aktuálnom stave najzávažnejších káuz i zákulisí investigatívnej žurnalistiky. O týchto témach budú debatovať členovia investigatívneho tímu Aktuality.sk. Pozvanie prijali aj viceprezidentka Európskej komisie Věra Jourová, Matthew Caruana Galizia, syn zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, a šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáš Diko. "Chýbať nebudú ani členovia rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov," avizujú organizátori.