Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Obce, mestá či školy vyhlásili spoločné obstarávanie na dodávky plynu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predmetom zákazky je dodanie zemného plynu a zabezpečenie distribúcie do odberných miest. Celkový predpokladaný rozsah dodávok plynu je 85.335,267 megawatthodín.

Bratislava 25. júla (TASR) – Viac ako 110 obcí, miest či škôl z celého Slovenka vyhlásilo spoločné verejné obstarávanie na dodávky zemného plynu. Súťaží sa o objem 85 gigawatthodín zemného plynu v hodnote takmer 16,3 milióna eur. Vyplýva to z výzvy zverejnenej v európskom vestníku. Ponuky je možné predkladať do 22. augusta.

"Náklady na energie výrazne ovplyvnia ceny nájmov za dom kultúry, poplatky v škôlke, v jedálni a v školskom klube detí. Pevne verím, že takýmto spoločným obstarávaním získame nielen záujemcov o dodanie, ale aj prijateľné ceny," skonštatoval na sociálnej sieti starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler, ktorý na spoločné obstarávanie upozornil.

Poukázal na rapídny nárast energií i fakt, že keď obce obstarávajú plyn či energie, často sa žiadny záujemca neprihlási. Jarovce síce podľa neho majú pre tento rok zmluvy za staré ceny, od nového roka však budú niekoľkonásobne vyššie. "Aby sme zvýšili šancu získať dodávateľa za prijateľné ceny, spojili sme sa do veľkého verejného obstarávania," poznamenal Uhler.

Medzi 116 samosprávami a subjektmi, ktoré sú do tohto obstarávania zapojené, sú zapojené okrem obcí, miest, niektorých bratislavských mestských častí i základné a materské školy, dom seniorov, mestský bytový podnik, mestské centrum sociálnych služieb, mestské kultúrne stredisko, verejnoprospešné služby, centrum voľného času či mestský futbalový klub.

Medzi mestami je napríklad Brezová pod Bradlom, Hriňová, Ilava, Kremnica, Nemšová, Stará Ľubovňa, Sládkovičovo či Šamorín. Spomedzi obcí má zastúpenie napríklad Ivanka pri Dunaji, Kráľová pri Senci, Kopčany, Lehnice, Podhájska, Prašice, Prietržka, Bátorove Kosihy, Čenkovce, Sekule či Kuchyňa. Zapojená je tiež materská škola v Modre, základná škola v Bánovciach nad Bebravou či niekoľko škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

Predmetom zákazky je dodanie zemného plynu a zabezpečenie distribúcie do odberných miest. Celkový predpokladaný rozsah dodávok plynu je 85.335,267 megawatthodín, hodnota zákazky je 16.258.995 eur bez DPH. Ponuky je možné predkladať do 22. augusta.