Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Vyše 30 organizácií podporilo kandidáta na ombudsmana M. Matiaška

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Matiaško je pre nás osobou, ktorá spĺňa všetky predpoklady byť kompetentným a zodpovedným verejným ochrancom práv, uviedli organizácie.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Viac ako 30 organizácií a odborníkov vyjadrilo verejnú podporu kandidátovi na funkciu verejného ochrancu práv Marošovi Matiaškovi. Podporný list zaslali poslancom Národnej rady SR. TASR o tom informovala Mária Machajdíková z občianskeho združenia Nezávislá platforma SocioFórum.

Organizácie uviedli, že Matiaška považujú za najvhodnejšieho z trojice kandidátov na túto funkciu. Tvrdia, že je dlhoročne rešpektovaný právnik a advokát, ktorý aktívne a prakticky presadzuje dodržiavanie ľudských práv na Slovensku, ako aj na medzinárodnej úrovni.

Poukázali na to, že má aj vzdelanie v oblasti psychológie, sociálnej práce a filozofie. "Maroš Matiaško je pre nás osobou, ktorá spĺňa všetky predpoklady byť kompetentným a zodpovedným verejným ochrancom práv," uviedli organizácie.

O funkciu verejného ochrancu práv sa uchádzajú traja kandidáti. Sú nimi Róbert Dobrovodský, Maroš Matiaško a Marián Török.

Funkcia verejného ochrancu práv je už niekoľko mesiacov neobsadená. Doterajšej ombudsmanke Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca. Prvý termín na podávanie návrhov pôvodne určili na 25. februára, odvtedy sa presúval.