Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje

Na nedatovanej snímke je vietnamský podnikateľ a niekdajší stranícky funkcionár Trinh Xuan Thanh, ktorého mala uniesť z Nemecka vietnamská tajná služba. Foto: TASR/AP

Zatiaľ bolo okrem iného vypočutých 62 osôb, plánované sú výsluchy ďalších svedkov, boli vypracované žiadosti o právne pomoci do viacerých štátov.

Bratislava 31. januára (TASR) – Vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje. Prípad je v štádiu prípravného konania, ktoré doteraz nebolo skončené. Informoval o tom prokurátor a súčasne hovorca Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Juraj Chylo.

"Vyšetrovanie v danej veci, vykonávané pod dozorom prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava, vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby, naďalej prebieha a nie je pravdou, že v predmetnej trestnej veci nie je vedené trestné konanie," zdôraznil Chylo v reakcii voči medializovaným "zavádzajúcim a nepravdivým tvrdeniam".

Priblížil, že v súvislosti s týmto prípadom boli vypracované dve žiadosti o právnu pomoc, adresované orgánom Vietnamskej socialistickej republiky, a to v priebehu mesiaca apríl 2020 a august 2021. "Aj napriek viacerým urgenciám zo strany prokuratúry SR, táto doposiaľ výsledky právnych pomocí neobdržala. Ich predmetom sú výsluchy osôb, medzi ktorých patrí aj výsluch samotného poškodeného, ktorý mal byť unesený," podotkol.

Bol realizovaný aj európsky vyšetrovací príkaz, adresovaný Nemecku v súvislosti s výsluchom svedka. Vydané boli aj príkazy na zadováženie súvisiacich listinných podkladov. Prokuratúra vypracovala a doručila aj žiadosť o právnu pomoc do Ruskej federácie, ktorej predmetom je zadováženie listinných podkladov.

Zatiaľ bolo okrem iného vypočutých 62 osôb, plánované sú výsluchy ďalších svedkov, boli vypracované žiadosti o právne pomoci do viacerých štátov. Tiež bolo vykonané koordinačné stretnutie so zástupcami Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR.

"Až po doručení výsledkov všetkých žiadostí o medzinárodnú justičnú spoluprácu a európskych vyšetrovacích príkazov a oboznámení sa s ich obsahom bude možné rozhodnúť o vykonaní ďalších potrebných procesných úkonov," doplnil prokurátor.

Vyžiadané boli aj listinné podklady, vrátane rozsudku, týkajúce sa v poradí prvého súdneho procesu, ktorý sa konal v Nemecku a týkal sa zapojenia osoby vietnamskej štátnej príslušnosti do únosu vietnamského občana. "V tomto rozsudku nie je žiadna zmienka o vedomom zapojení či účasti slovenských osôb či orgánov na únose vietnamského občana," zdôraznil Chylo.

Politikov a médiá vyzval, aby bez znalosti spisov špekulatívnym spôsobom nemanipulovali verejnú mienku v trestných veciach, ktoré nie sú právoplatne skončené a neprípustným spôsobom tak nezasahovali do činnosti orgánov činných v trestnom konaní.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.