Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vyšetrovateľ NAKA obvinil pre zmluvy rezortu hospodárstva jednu osobu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Skutok sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) týka zmluvných vzťahov ministerstva hospodárstva a obchodných spoločností z obdobia rokov 2013 až 2017.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v policajnej akcii Iskra osobu, ktorej konaním na ministerstve hospodárstva mala štátu vzniknúť škoda prevyšujúca 8,5 milióna eur. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"Vyšetrovateľ NAKA vydal 12. septembra uznesenie o vznesení obvinenia voči osobe A. U., a to pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súbehu so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní a verenej dražbe, ktorých sa mal dopustiť ako vedúci pracovník Ministerstva hospodárstva SR," priblížila hovorkyňa.

Podľa Hospodárskych novín ide o bývalého šéfa Národného bezpečnostného úradu, ktorý neskôr riadil odbor krízového manažmentu v rezorte hospodárstva. Prípad sa má týkať informačného systému Iskra určeného na krízové riadenie.

Skutok sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) týka zmluvných vzťahov ministerstva hospodárstva a obchodných spoločností z obdobia rokov 2013 až 2017. "Mali byť uzavreté v rozpore s osobitnými zákonmi, v dôsledku čoho mala štátu vzniknúť škoda prevyšujúca 8,5 milióna eur," doplnila Tökölyová.

Obvinený je stíhaný na slobode, vyšetrovanie aktívne pokračuje pod dozorom prokurátora. "Nateraz nie je možné poskytnúť ďalšie informácie, aby nedošlo k ohrozeniu účelu trestného konania," uviedla hovorkyňa.