Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyšetrovateľka tímu Gorila obvinila Jaroslava H. a ďalších ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jaroslava H. v súvislosti s kauzou Gorila obvinili aj v roku 2020. Zadržali ho 1. decembra v sídle spoločnosti Penta v bratislavskej Petržalke.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. je obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Pre TASR to potvrdil hovorca polície Michal Slivka. Upozornil na to portál Startitup, podľa ktorého sú obvinení aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.

Vyšetrovateľka podľa Slivku začala v stredu 23. novembra trestné stíhanie a obvinila celkovo sedem osôb. Štyri osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Dve z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a štyri z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. "Ešte v ten istý deň (23. 11.) bolo uznesenie o začatí trestného stíhania a obvinení osôb doručené dozorujúcemu prokurátorovi," priblížil Slivka.

Spis Gorila má zachytávať rozhovory medzi vtedajším šéfom finančnej skupiny Penta Jaroslavom H. a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. V kauze figurovali aj Anna B. a Jirko M. Finančník aj skupina autenticitu nahrávky spochybňujú. Spis Gorila sa dostal na verejnosť v novembri 2011, keď ho na internete zverejnil anonym. Obsah spisu vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči aktérom kauzy.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana K. z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka. Jej autenticitu potvrdil vtedajší šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Viaceré médiá dostali o necelý rok neskôr link na údajnú zvukovú nahrávku. Materiál z kauzy je skartovaný, potvrdil v roku 2019 vtedajší šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik. Jej autenticitu preto podľa neho nebolo možné potvrdiť.

Jaroslava H. v súvislosti s kauzou Gorila obvinili aj v roku 2020. Zadržali ho 1. decembra v sídle spoločnosti Penta v bratislavskej Petržalke. Obvinili ho z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe. Generálna prokuratúra SR obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie.

Kollár: Vyšetrovatelia musia vedieť uniesť dôkazné bremeno v kauze Gorila


Vyšetrovatelia, ktorí obvinili Jaroslava H. v kauze Gorila, by mali vedieť aj uniesť dôkazné bremeno, aby to nedopadlo ako naposledy. V opačnom prípade je to na odchod policajného prezidenta i ministra vnútra. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) pred hlasovaním o odvolaní ministra vnútra SR Romana Mikulca z funkcie, ktoré neschválili 1. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Kauza Gorila sa mala riadne vyšetriť už pred 12 rokmi. Je to trauma nášho národa, nemáme to vyriešené," povedal Kollár s tým, že dotyční aktéri už mali byť potrestaní. Víta, že polícia začala konať v kauze. Pripomenul však nedávne udalosti a rozhodnutia justičných orgánov. Tiež skutočnosť, že sa rezort spravodlivosti ospravedlnil Jaroslavovi H. za nezákonné obvinenie a väzbu. "Keď to znova takýmto spôsobom pokašlú, tak je to na pád ministra alebo policajného prezidenta," dodal.

Čo sa týka paragrafu 363 Trestného poriadku, Kollár poukázal na prípady viacerých osôb, pri ktorých ho generálny prokurátor Maroš Žilinka zamietol. Pýta sa, prečo sa teda robí z paragrafu strašiak.