Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Výskyt ochorenia šarlach má za posledných desať rokov klesajúci trend

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Vlani zaevidovali 18 prípadov tohto ochorenia, najviac v Prešovskom kraji. V roku 2020 bolo spolu hlásených 76 prípadov a v roku 2019 celkovo 319.

Košice 14. apríla (TASR) - Za posledných desať rokov eviduje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR klesajúci trend vo výskyte ochorenia šarlach. Pre TASR to uviedla Júlia Adamčíková z odboru surveillance infekčných ochorení na ÚVZ SR. V Epidemiologickom informačnom systéme (EPIS) za tento rok zatiaľ nie je nahlásený žiaden prípad.

Vlani zaevidovali 18 prípadov tohto ochorenia, najviac v Prešovskom kraji. V roku 2020 bolo spolu hlásených 76 prípadov a v roku 2019 celkovo 319. Ochorenia boli hlásené z každého kraja s najvyššou chorobnosťou v Žilinskom kraji. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v uplynulých rokoch vo vekovej skupine od päť do deväť rokov. Najstarší pacient mal 64 rokov.

V porovnaní s minulosťou môžeme povedať, že ochorenie neprestavuje bezprostredné ohrozenie života, keďže včasná antibiotická liečba je účinná, urýchľuje zotavenie a znižuje možnosť rozvinutia komplikácií - poškodenie srdca a obličiek,“ povedala Adamčíková.

Šarlach najčastejšie postihuje deti. Prameňom nákazy je podľa jej slov chorý človek. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou, priamym kontaktom alebo kontaminovanými predmetmi. Častejšie sa vyskytuje v zime a na jar a najmä v kolektívoch.

Ide o bakteriálne infekčné ochorenie, inkubačný čas je v rozmedzí jedného až šiestich dní. Charakterizované je horúčkou, angínou a kožným prejavom s typickou vyrážkou. Medzi klinické príznaky patria aj bolesť hlavy, zimnica, bolesti brucha, bolesti hrdla a zväčšené uzliny. „Na slizniciach dutiny ústnej je nález typický pre streptokokovú angínu, jazyk je bielo povlečený a neskôr pokrytý drobnými červenými pupencami – takzvaný malinový jazyk,“ spresnila s tým, že typický exantém na koži sa objavuje na bruchu, vnútorných stranách stehien, bokoch trupu, v podpazuší či v lakťových jamkách.

V liečbe sa uplatňujú penicilínové antibiotiká. Očkovanie proti ochoreniu neexistuje. Základom prevencie je podľa ÚVZ dodržiavanie základných hygienických návykov, izolácia chorého doma v čase ochorenia, ako aj prirodzená podpora imunity.