Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vyhodnotenie auditu v rezorte zdravotníctva by mohlo byť koncom týždňa

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Preverovanie dokumentov avizoval premiér po tom, ako si začiatkom marca prebral rezort zdravotníctva po Lengvarskom. Týkať sa má aj vyhodnotenia výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc.

Bratislava 13. marca (TASR) - Výsledky auditu na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR by mohli byť známe koncom týždňa. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytol Matej Neumann, hovorca povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý dočasne riadi aj rezort zdravotníctva.

"Momentálne prebieha na MZ SR audit, ktorý nariadil predseda vlády Eduard Heger. Následne, po vyhodnotení auditu, pravdepodobne koncom tohto týždňa, budeme informovať verejnosť o ďalšom postupe," uviedol Neumann. Reagoval tak na otázku, ako pokročilo preverovanie dokumentov, ktoré podpísal exminister Vladimír Lengvarský v posledných dňoch vo funkcii.

Preverovanie sa má okrem iného týkať štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Schválenie dokumentu na poslednú chvíľu kritizuje mimoparlamentné KDH, ktoré žiada Hegera o jeho stiahnutie.

Poukazuje na to, že dokument vyvoláva kritiku a rozpory aj medzi odborníkmi. Pripomína, že mnohí postup odmietli a vyzývali na širokú diskusiu k téme. "Aj v samotnej komisii, ktorá dokument schvaľovala, bolo hlasovanie tesné," doplnilo hnutie.

Schválenie štandardov kritizuje aj predseda občianskej iniciatívy Aliancia za rodinu Anton Chromík. Vyše 22.000 občanov sa podľa jeho slov podpísalo pod petíciu, ktorú doručili na Úrad vlády SR. "Vyzývame premiéra, aby túto bezprecedentnú vec okamžite napravil a tak, ako to bol posledný krok bývalého ministra v jeho úrade, nech je toto jeho prvý krok po prevzatí riadenia ministerstva zdravotníctva," uviedli vo výzve Hegerovi.

Preverovanie dokumentov avizoval premiér po tom, ako si začiatkom marca prebral rezort zdravotníctva po Lengvarskom. Týkať sa má aj vyhodnotenia výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc. Postup exministra v tejto súvislosti označil za neštandardný. Avizoval, že ak procesy neprebehli transparentne a zodpovedne, vyvodí dôsledky.