Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Výsledky budú platné, ak sa zúčastní nadpolovičná väčšina voličov

Na snímke volič vchádza do volebného okrsku na Gymnáziu na Grösslingovej ulici 21. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na Slovensku môže voliť približne 4,4 milióna ľudí. Referendum by bolo teda platné, ak by prišlo hlasovať približne 2,2 milióna voličov.

Bratislava 21. januára (TASR) - Výsledky referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Hovorí to Ústava SR.

Na Slovensku môže voliť približne 4,4 milióna ľudí. Referendum by bolo teda platné, ak by prišlo hlasovať približne 2,2 milióna voličov. Ak by nadpolovičná väčšina z nich, teda asi 1,1 milióna voličov, odpovedala na otázku kladne, bolo by referendum úspešné. V takom prípade by návrhy prijaté v referende vyhlásila Národná rada SR ako zákon, vyplýva z ústavy.

Základný zákon štátu hovorí aj to, že výsledok referenda môže parlament zmeniť alebo zrušiť svojím ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti. "Referendum v tej istej veci možno opakovať najskôr po uplynutí troch rokov od jeho vykonania," dopĺňa ústava.

Na Slovensku sa koná v sobotu referendum. Ľudia sa v ňom môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.