Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výsledky referenda zosumarizujú elektronicky pomocou 50 pracovísk

Na snímke hlasovacie lístky pre okrskové volebné komisie pre referendum. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najväčší počet výsledkov, až z 339 okrskov, sa spracuje v Bratislave.

Bratislava 19. januára (TASR) - Výsledky referenda zosumarizuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR plne elektronicky prostredníctvom 50 pracovísk. Počas referendovej noci bude na týchto pracoviskách pôsobiť 530 pracovníkov a k dispozícii bude 420 počítačov a 240 tlačiarní. TASR o tom informoval ŠÚ SR. Priblížil, že elektronicky budú spracované zápisnice všetkých 5761 okrskov.

"V jednotlivých sumarizačných pracoviskách spracujú pracovníci výsledky všetkých volebných miestností v rámci daného územného obvodu," vysvetlil predseda ŠÚ SR Peter Peťko. Doplnil, že najväčší počet výsledkov, až z 339 okrskov, sa spracuje v Bratislave.

"Súčasne výsledky z viac ako 200 volebných miestností sa budú sumarizovať napríklad v Nitre, Žiline, Rimavskej Sobote a v Prešove," spresnil. Výsledky z viac ako 160 okrskov sa budú rovnako sumarizovať aj v sumarizačných útvaroch v Košiciach, Prievidzi, Michalovciach, Trenčíne, Zvolene a v Humennom. Naopak, najnižší počet okrskov, teda menej ako 50, sa bude sumarizovať v Dolnom Kubíne, Šali a v Ružomberku.

Výsledky referenda a spracovanie zápisníc všetkých volebných komisií sa realizuje od jesene minulého roka povinne elektronicky prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému. "Pozitívnym dosahom zavedenia plnej elektronizácie už od úrovne okrskových zápisníc je lepšie zabezpečenie procesov, zníženie počtu chýb v zápisniciach objavujúcich sa v minulosti a následne aj zrýchlenie priebehu celej sumarizácie," poukázal Peťko.

Ľudia sa budú môcť v referende vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.