Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Výsledky sčítania týkajúce sa národnosti a ďalšej národnosti zrátajú

Na archívnej snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Interpretácia sčítania bude podkladom aj pre rozšírenie zoznamu obcí, v ktorých majú príslušníci národnostnej menšiny právo používať v úradnom styku menšinový jazyk.

Bratislava 22. júna (TASR) - Výsledky v Sčítaní obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 týkajúce sa národnosti a ďalšej národnosti sa budú interpretovať ako súčet dvoch rovnocenných národnostných kategórií. Návrh interpretácie schválila v stredu vláda.

Podľa tohto modelu sa k maďarskej národnosti hlási celkovo 456.148 obyvateľov SR. "Podiel príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny tak predstavuje 8,4 percenta," uvádza Úrad vlády (ÚV) SR, ktorý návrh predložil. Dodáva, že k rómskej národnosti sa podľa navrhovanej interpretácie prihlásilo 2,9 percenta populácie, v absolútnych číslach 156.164 osôb.

"Tretí najvyšší podiel pri zvolenom súčte majú z národnostných menšín v slovenskej populácii Rusíni, k tejto národnosti sa hlási 63.562 osôb, čo predstavuje 1,2-percentný podiel," informuje ÚV. Rusíni podľa metodiky súčtu oboch národnostných kategórií predbehli v počtoch príslušníkov českej národnosti. K nim sa v sčítaní celkovo prihlásilo 45.711 osôb, čo predstavuje 0,8-percentný podiel populácie SR.

Interpretácia sčítania bude podkladom aj pre rozšírenie zoznamu obcí, v ktorých majú príslušníci národnostnej menšiny právo používať v úradnom styku menšinový jazyk. Ide o obce, v ktorých príslušníci národnostnej menšiny tvoria po dvoch po sebe idúcich sčítaniach minimálne 15 percent obyvateľov.

Aktualizácia zoznamu, týkajúca sa celkovo 157 sídiel, rozšíri v 87 prípadoch práva pre rusínsku národnostnú menšinu, v 64 obciach pre rómsku národnostnú menšinu, v piatich pre maďarskú a v jednej obci pre nemeckú národnostnú menšinu.

Zoznam obcí má byť podľa stredajšieho schváleného uznesenia vlády aktualizovaný do konca júla.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky upozornil na strategický význam zozbieraných dát v sčítaní. "Máme k dispozícii údaje, ktoré sme predpokladali, o ktoré sa môžu jednotlivé menšiny, štát, ale aj samosprávy opierať. Som rád, že naše úsilie nevyšlo nazmar a dnes môžeme pokračovať v posilnení menšinových práv," zdôraznil.