Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novým prezidentom SR bude Andrej Kiska

Novozvolený prezident Andrej Kiska pred novinármi vo svojom volebnom štábe. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezidenta prišlo v druhom kole voliť viac ako 50,48 percent občanov.



Bratislava 30. marca (TASR) - Andrej Kiska sa stane novým slovenským prezidentom, na tomto poste v júni vystrieda doterajšiu hlavu štátu Ivana Gašparoviča. Po spočítaní všetkých volebných okrskov v 2. kole volieb získal 59,38 percenta hlasov, jeho súper Robert Fico presvedčil 40,61 percenta voličov.

Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V absolútnych číslach volilo A. Kisku 1.307.065 a R. Fica 893.841 obyvateľov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

V prvom kole volieb pred dvoma týždňami získal R. Fico 28 percent a A. Kiska 24 percent odovzdaných hlasov, pri 43,4-percentnej účasti.



A. KISKA: Budem stáť za každým slušným človekom našej krajiny


Ako prezident vrátim dôveru v prezidentský úrad. Do tohto boja som vchádzal kvôli ľuďom našej krajiny a svoj sľub splním. Budem stáť za ľuďmi, za každým slušným človekom našej krajiny. Na svojej prvej tlačovej konferencii to dnes vyhlásil novozvolený prezident SR Andrej Kiska.

"Sľubujem, že to, čo tak veľmi potrebujeme, sa pokúsim naplniť. Poľudštiť našu politiku a pokúsim sa vrátiť dôveru v slušné slovo. Ako prezident spravím všetko preto, aby sa politika stala ľudskejšia," avizoval. Kiska zároveň poďakoval všetkým voličom, že prišli k urnám a dali mu ako prezidentovi silný mandát. "Vďaka nim budem za chvíľu novým prezidentom Slovenska," vyhlásil za búrlivého potlesku priaznivcov.

Kiska deklaroval, že to, čo sľúbil, aj splní. "Sľúbil som, že budem prezidentom všetkých občanov a že budem ľudí spájať a motivovať. Slovensko je krajina úžasných ľudí a je len na nás, ako to všetko, čo tu máme, využijeme preto, aby sme mohli byť pyšní na našu krajinu, aby mladí ľudia tu chceli žiť a aby sme sa tu cítili dobre," povedal.

Výsledok svojho súpera Roberta Fica (Smer-SD) nekomentoval. Na otázku, či neuvažuje o stiahnutí trestného oznámenia, ktoré na Fica za jeho výroky podal, odvetil, že teraz sa tým nezaoberá. Zároveň potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta ako novej hlavy štátu povedie do Českej republiky.




Robert Fico už zablahoželal Andrejovi Kiskovi


Premiér Robert Fico zablahoželal svojmu protikandidátovi v prezidentských voľbách Andrejovi Kiskovi k víťazstvu. Spočítaných bolo v tom čase približne 60 percent volebných okrskov.

"Pán Kiska, blahoželám," odkázal Fico na krátkom brífingu bez možnosti otázok. Fico poďakoval všetkým podporovateľom a avizoval, že si vyberie pár dní na analýzu. "A potrebujem si doliečiť nohu," poznamenal a odišiel. Na brífingu ho sprevádzal Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Pavol Paška.