Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyšlo prvé číslo Slovenského časopisu historického

Na archívnej snímke Anton Hrnko. Foto: TASR Jaroslav Novák

Iniciátormi časopisu sú prostredníctvom nadácie Pro patria historik a bývalý poslanec Národnej rady SR Anton Hrnko a sociológ Igor Laciak.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov vydalo prvé číslo Slovenského časopisu historického. Cieľom časopisu je sústreďovať slovenských historikov píšucich o slovenských dejinách "zo slovenského uhla pohľadu". TASR o tom informovala predsedníčka občianskeho združenia Cyrilometodiada Daniela Suchá.

Slovenský časopis historický má byť "otvorenou vedeckou tribúnou" pre domácich i zahraničných autorov. "Radi by sme vytvorili priestor aj pre nastupujúcu generáciu slovenských historikov, priestor pre tvorivú, konštruktívnu diskusiu, ktorá dlhodobo absentuje v našej historickej vede," uviedol v úvode prvého čísla historik Anton Hrnko.

Časopis bude vychádzať v slovenčine, no jeho tvorcovia veria, že sa dostane "do širšieho povedomia" nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Iniciátormi časopisu sú prostredníctvom nadácie Pro patria historik a bývalý poslanec Národnej rady SR Anton Hrnko a sociológ Igor Laciak.