Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pôvod dreva si môže overiť aj verejnosť prostredníctvom webstránky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Lesníci, ktorí dozerajú na výdaj dreva, sú teraz povinní priamo na odbernom mieste urobiť tri fotografie.

Vysoké Tatry 2. marca (TASR) – Prehľad o tom, z ktorej lokality pochádza kalamitné drevo odvážané z Tatranského národného parku (TANAP-u), bude mať aj verejnosť. TASR o tom informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Martina Petránová.

"Prostredníctvom našej webstránky si od dnešného dňa môže ktokoľvek overiť, či sa drevo na korbe nákladného auta ocitlo naozaj legálne," uviedla Petránová.

Ako ďalej približuje, systém je zatiaľ v testovacej prevádzke, jeho princíp je jednoduchý. Lesníci, ktorí dozerajú na výdaj dreva, sú teraz povinní priamo na odbernom mieste urobiť tri fotografie. Na prvej má byť zreteľne viditeľný doklad o pôvode dreva spolu s kontrolnou známkou. Druhý záber bude smerovať na odvozný prostriedok aj s celým nákladom a evidenčným číslom vozidla, ktorého detail zachytí ešte tretia snímka. Predtým, ako sa náklad vyberie na cestu, ich odošlú na www.lesytanap.sk, kde si verejnosť bude môcť overiť, či je drevo prepravované v súlade s platnou legislatívou.

Riaditeľ ŠL TANAP-u Maroš Petrík doplnil, že v súčasnosti, keď silnie tlak na transparentnosť ťažby a nakladania s drevnou hmotou, chcú dať širokej verejnosti možnosť odsledovať každú odvážanú fúru dreva. Tento rok lesníci plánujú spracovať necelých 50.000 kubických metrov dreva, ktoré pochádza z vetrových či podkôrnikových kalamít.