Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prvú fázu obnovy observatória na Skalnatom plese ukončili

Na archívnej snímke observatórium Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počas uplynulých štyroch mesiacov vymenili vnútorný aj vonkajší drevený obklad na kupolách a pôvodnú plechovú krytinu nahradili modernou hliníkovou.

Vysoké Tatry 16. novembra (TASR) - Prvú fázu opráv na observatóriu na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách ukončili. Riaditeľ Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Peter Gömöry uviedol, že stavebníci, ktorí od júla opravovali kupoly, v utorok vedeniu odovzdali dokončené dielo.

Počas uplynulých štyroch mesiacov vymenili vnútorný aj vonkajší drevený obklad na kupolách a pôvodnú plechovú krytinu nahradili modernou hliníkovou. Aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam, ktoré boli v lete a na jeseň v Tatrách, a obmedzenej prevádzke lanovky spôsobenej pandémiou dodávatelia dodržali stanovené termíny a prvú fázu opráv sa im podarilo ukončiť včas. „Práce na kupolách boli vykonané veľmi dôkladne a kvalitne. Stavbári doplnili aj niektoré kľúčové časti veľkej kupoly, ktoré už viacero rokov neboli funkčné, prípadne úplne chýbali. To je pre nás naozaj veľkým plusom,“ skonštatoval Gömöry.

Dodal, že opravári vymenili aj vymedzovacie kladky na veľkej kupole, ktoré zabezpečujú správny pohyb kupoly pri jej otáčaní. Z pôvodných šiestich kladiek boli funkčné už len dve. Oprava tak bola podľa Gömöryho naozaj nevyhnutná a umožnila predísť mechanickému poškodeniu kupoly veľkého rozsahu, a teda aj veľkým finančným škodám.

V prípade malej kupoly odborníci opravili jej rotujúcu časť po veniec. V súlade s projektovou dokumentáciou opravia zvyšnú horizontálnu časť obkladu spolu s debnením a plášťom strechy observatória až v druhej fáze. Tá sa začne na jar 2022 a potrvá maximálne šesť mesiacov. V rámci druhej fázy opravy dôjde aj k výmene krytiny na severnej stene observatória.

Budova observatória na Skalnatom plese je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorú postavili v roku 1943. Je situovaná hneď vedľa jazera a leží v nadmorskej výške 1778 metrov.