Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vysoké teploty sú pre organizmus záťažou, piť treba priebežne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vhodné nápoje sú napríklad minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.

Bratislava 28. júla (TASR) - Počas vysokých teplôt netreba zabúdať na pitný režim. Pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na organizmus, najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti. V súvislosti s vysokými horúčavami na to upozornila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Vhodné nápoje sú napríklad minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy. Obsahovať by mali čo najmenej cukru, do šiestich percent, ten totiž zvyšuje pocit smädu.

Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. Pri pobyte na slnku treba myslieť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Zdravotnícki záchranári preto apelujú na verejnosť, aby počas horúcich dní dbala na prevenciu. Znamená to tiež zbytočne sa v obedňajších hodinách nevystavovať slnečným lúčom a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Krčová tiež pripomenula, že zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva skleník, v ktorom veľmi rýchlo stúpa teplota vzduchu. Ten sa môže počas jednej hodiny prehriať na 60 až 70 stupňov Celzia. Zdravotnícki záchranári prízvukovali, že takúto vysokú teplotu živý organizmus nemôže zniesť. Priblížili, že postupne so zohrievaním vzduchu sa zohrieva aj organizmus, a to do 40,5 až 41 stupňov. Smrť organizmu v niektorých prípadoch môže nastať už po 15 až 20 minútach strávených pri extrémne vysokej teplote vzduchu.

Ak už dôjde k zdravotným ťažkostiam v dôsledku prehriatia, treba pacienta preniesť do chladnejšieho prostredia a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V pondelok skolabovalo 56 ľudí, pred horúčavami sa treba chrániť


V pondelok (27. 7.) teploty presiahli 30 stupňov a na Slovensku skolabovalo 56 ľudí. Informuje o tom Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) na sociálnej sieti.

Pripomína preto ľuďom, aby dbali na prevenciu a medzi 11.00 a 15.00 h sa zdržiavali v interiéri. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Myslite na to a chráňte seba aj iných," vyzýva OS ZZS.

Dôležité je podľa záchranárov priebežne počas celého dňa dodržiavať pitný režim a piť najmä čistú alebo minerálnu vodu a zriedené ovocné šťavy. "Kávu pite s mierou, alkoholu sa vyhnite úplne," odporúčajú. Pri pobyte vonku by ľudia mali nosiť ľahký odev a pokrývku hlavy. Človeka, ktorý má ťažkosti v dôsledku prehriatia, treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


PRIPRAVTE SA: Poobede hrozia veľké horúčavy, neskôr aj búrky



V utorok poobede viaceré miesta Slovenska zasiahnu horúčavy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré v niektorých okresoch dosiahnu 35 až 36 stupňov Celzia. Informoval o tom na svojej webovej stránke. Výstrahy platia v utorok od 13.00 do 18.00 h.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí pre celý Bratislavský kraj a okresy Trnava, Dunajská Streda, Galanta, Senica a Skalica v Trnavskom kraji. Tiež okresy Šaľa a Komárno v Nitrianskom kraji. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia. V danom ročnom období a oblasti sú nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Pre zvyšok Nitrianskeho kraja, okresy Hlohovec a Piešťany v Trnavskom kraji a tiež takmer celý Trenčiansky kraj a okresy Krupina a Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Teplota v nich dosiahne 33 až 34 stupňov Celzia.

Večer od 20.00 h zároveň SHMÚ varuje pred búrkami v celom Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Tiež vo viacerých okresoch Nitrianskeho a Žilinského kraja a v okrese Žarnovica v Banskobystrickom kraji.