Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vysokoškoláci môžu požiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V akademickom roku 2022/2023 môžu študenti prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia získať 5000 eur a študenti tretieho stupňa 10.000 eur.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Študenti vysokých škôl na Slovensku aj v zahraničí môžu požiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania aj v ďalšom termíne, ktorým je 30. november. Možnosť získať pôžičku na štúdium sa tak otvára aj tým študentom, ktorí o pôžičku nestihli požiadať v predchádzajúcich termínoch (30. 9. a 31. 10.) alebo u ktorých sa nedostatok finančných prostriedkov na štúdium prejavil až v súčasnosti. TASR o tom informoval riaditeľ Fondu na podporu vzdelávania Pavol Kučmáš.

"Vzhľadom na objem finančných prostriedkov vyčlenených na pôžičky pre študentov v akademickom roku 2022/2023 vo výške sedem miliónov eur môže Fond na podporu vzdelávania podporiť všetkých študentov, ktorí o pôžičku požiadajú," uviedol Kučmáš. V akademickom roku 2022/2023 môžu študenti prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia získať 5000 eur a študenti tretieho stupňa 10.000 eur.

"Študenti, ktorí študujú na top svetových vysokých školách, môžu dokonca získať až 20.000 eur, čo je v ponuke pôžičiek poskytovaných fondom úplná novinka," poznamenal riaditeľ. O pôžičku môžu študenti požiadať počas štúdia opakovane každý akademický rok, pričom počas štúdia sa pôžička neúročí a ani nespláca. "Po ukončení štúdia sa pôžička úročí úrokom 3,5 percenta ročne a počas jej splácania je možnosť odkladu splátok istiny z dôvodu materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky či nezamestnanosti," spresnil Kučmáš.

Detailné informácie o podmienkach poskytovania pôžičiek sú všetkým záujemcom dostupné na webe fondu.