Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Vysokoškoláci môžu získať štipendium na pobyt so záverečnou prácou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vysokoškolskí učitelia sa zase môžu uchádzať o štipendiá na prednáškové pobyty.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Slovenskí vysokoškoláci a doktorandi môžu získať štipendium na pobyt spojený s vypracovaním bakalárskej, diplomovej alebo dizertačnej práce v strednej a juhovýchodnej Európe. Vysokoškolskí učitelia sa zase môžu uchádzať o štipendiá na prednáškové pobyty. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA).

V rámci sietí Stredoeurópskeho výmenného programu pre univerzitné štúdiá (CEEPUS) sa vysokoškoláci a doktorandi môžu uchádzať o štipendiá na semestrálne pobyty počas letného semestra akademického roka 2023/2024 a krátkodobé pobyty (jeden až dva mesiace). Prednáškové pobyty pre vysokoškolských učiteľov musia byť v trvaní minimálne päť pracovných dní a maximálne mesiac.

Prihlášku je potrebné posielať elektronicky do 31. októbra. Aktuálne sú do programu CEEPUS zapojené okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Moldavsko, Bulharsko, Rumunsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina a Moldavsko.

Výška mesačného štipendia je rôzna v jednotlivých krajinách. "Napríklad štipendista v Česku dostáva mesačne 14.000 českých korún (vysokoškolák) alebo 15.000 (doktorand). V Rakúsku je mesačné štipendium 1150 eur, v Maďarsku 170.000 forintov a v Poľsku 2000 zlotých (študenti) a 2500 zlotých (doktorandi)," priblížil Chlup.

Slovenskí študenti a doktorandi môžu do 30 dní po absolvovaní štipendijného pobytu požiadať aj o jednorazový paušálny cestovný príspevok. Jeho výška je stanovená podľa vzdialenosti z miesta trvalého pobytu alebo vysielajúcej inštitúcie do miesta pobytu. Pohybuje sa od 50 eur (vzdialenosť 201 až 300 kilometrov) do 350 eur (vzdialenosť 1001 až 2000 kilometrov).

Ako uviedol Chlup, študenti vysokých škôl (VŠ), ktoré nie sú zapojené do sietí programu CEEPUS, môžu požiadať o štipendium ako takzvaní freemoveri do 30. novembra. "Prednostne sú však udeľované štipendiá v rámci sietí. Každá krajina do programu vkladá určitý počet mesiacov, ktoré v nej môžu študenti stráviť. V akademickom roku 2023/2024 je k dispozícii celkovo 7772 mesiacov. Najviac mesiacov ponúkajú Rakúsko a Maďarsko - po 1400," dodal.