Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vysokoškoláci sa môžu uchádzať o štipendiá na pobyty v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Študijné štipendiá sú určené študentom a absolventom vysokých škôl.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Slovenskí vysokoškoláci a doktorandi, prípadne absolventi vysokých škôl sa môžu uchádzať o štipendiá na rôzne typy pobytov do Nemecka. Štipendiá udeľuje Nemecká akademická výmenná služba (DAAD). TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá program administruje.

DAAD poskytuje štipendiá na študijné, výskumné a umelecké pobyty. Študijné štipendiá sú určené študentom a absolventom vysokých škôl. Výskumné štipendiá sú určené doktorandom a záujemcom o doktorandské štúdium pod dvojitým vedením, respektíve v rámci spoločných doktorandských programov. V kategórii štipendií pre umelecké odbory existujú študijné štipendiá pre absolventov umeleckých vysokých škôl.

V prípade schválenia žiadosti štipendista získava štipendium na pokrytie životných nákladov (výška štipendiá závisí od typu pobytu). Žiadosti o umelecké štipendiá sa podávajú maximálne do 30. novembra (v závislosti od konkrétneho zamerania) a ostatné štipendiá DAAD majú uzávierku 15. novembra.

Podrobné informácie o podmienkach udelenia štipendia, ako aj o spôsobe podania žiadosti nájdu záujemcovia na portáli SAIA.