Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vysokým školám hrozí podľa Aliancie strata autonómneho modelu

Na archívnej snímke Mózes Szabolcs. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko si odklad novely zákona podľa Mózesa nemôže dovoliť, avšak bez zmien parametrov financovania si kvalitatívnu zmenu nevie predstaviť.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Vysokým školám hrozí strata autonómneho modelu. Uviedli to predstavitelia mimoparlamentnej Aliancie. Návrh novely zákona o vysokých školách, ktorú pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, strana nepovažuje za reformu. Na piatkovej tlačovej konferencii predseda platformy Mosta-Híd Konrád Rigó uviedol, že problémom je, že nápady sú nedomyslené a neboli vytvorené participatívne.

Aliancia po predstavení novely zákona z dielne rezortu školstva iniciovala petíciu, ktorú podporilo viac ako 1000 signatárov. Z podaných hromadných pripomienok strane sa niektoré podarilo presadiť aj do samotného návrhu zákona. Zásadné pripomienky sa týkali zmeny voľby rektora, menovania správnej rady, schvaľovania rozpočtu a fungovania fakúlt. "Reforma je odsúdená na neúspech, ak je nanútená, nemá podporu aktérov vysokého školstva, ak chce nabúrať samosprávny systém a pritom neponúka riešenia na kvalitatívne zlepšenie školstva a zlepšenie financovania," poznamenal podpredseda Aliancie Szabolcs Mózes.

Slovensko si odklad novely zákona podľa Mózesa nemôže dovoliť, avšak bez zmien parametrov financovania si kvalitatívnu zmenu nevie predstaviť. "V novele nevidíme také parametre, vďaka ktorým by sme tu o desať alebo 20 rokov mali vysoké školy, ktoré by sa dostali na zoznam najlepších univerzít sveta," zdôraznil.

Samotnú novelu za reformu nepovažuje ani Rigó. Minister školstva podľa neho mal vedieť, že k reforme potrebuje finančné prostriedky. Poukázal pritom na podfinancovanie rezortu, vedy aj výskumu.

Aliancia svoj návrh na lepšiu reformu zhrnula do troch bodov. Prvým je participácia, druhým navýšenie financovania. Strana poukázala na podporu výkonnostných zmlúv na základe kvalitatívnych a kvantitatívnych parametrov, zvýšenie mzdového ohodnotenia zamestnancov, zvýšenie podielu financovania vedy a výskumu ako investície do budúcnosti. Tretím bodom podľa Aliancie je otvorenie škôl externému prostrediu, ale bez agresívnych prvkov ministerstva školstva. "Ak chceme, aby naše deti kvalitné vzdelanie nehľadali za hranicami, do našich vysokých škôl musíme investovať dnes. Ako okamžitá prvá pomoc by stačila polovica sumy, ktorú si na svoj nápad v podobe 500-eurových poukážok práve vyčlenil minister financií," dodal Rigó.