Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výstava Cestou života mapuje osud P. O. Hviezdoslava

Pavol Ország Hviezdoslav. Foto: TASR REPROFOTO ARCHÍV

Kurátorka výstavy Adriana Brázdová doplnila, že veľmi cennými exponátmi sú neozvučené audiovizuálne dokumenty z fondu Literárneho múzea SNK.

Martin 6. novembra (TASR) – Životnú púť Pavla Országha Hviezdoslava mapuje výstava Cestou života v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine. Podľa hovorkyne SNK Kataríny Štefanides Mažáriovej ponúka iný pohľad na váženého spisovateľa, než aký ľudia poznajú z učebníc.

Kurátorka výstavy Adriana Brázdová doplnila, že veľmi cennými exponátmi sú neozvučené audiovizuálne dokumenty z fondu Literárneho múzea SNK. "Hviezdoslav nám tu ožíva a prestáva byť len akýsi statický muž z fotografií. Prvým dokumentom je zostrih z osláv 50. výročia založenia Národného divadla v Prahe, na ktorých sa v roku 1918 zúčastnila aj slovenská delegácia na čele s básnikom. Film vyrobili bratia Deglovci. Druhý dokumentárny krátky film vyrobil Tatrafilm v roku 1921 a zobrazuje básnika v staršom veku, ako sedí v miestnosti pri okne. Ide o neozvučený, čiernobiely niekoľkosekundový šot, ktorého autorom je Cyril Kašpar. Vznikol krátko pred smrťou Pavla Országha, pretože zomrel 6. novembra 1921," dodala Brázdová.

Inšpiráciou pri hľadaní názvu výstavy a jej koncepcie bola Hviezdoslavova báseň Cestou života. "Predstavujeme teda jeho cesty života od narodenia cez štúdiá, advokátsku prácu, cestu k láske, literatúre a prekladateľstvu až po poslednú cestu, odkiaľ už niet návratu," uviedla kurátorka s tým, že digitálna verzia výstavy je prístupná na stránke dikda.eu.

Dôslednejšie sa výstava zameriava na Hviezdoslavovu cestu do Martina a jeho vzťah k tomuto mestu. "Návštevníci výstavy sa môžu zoznámiť aj s portrétnym stvárnením nášho velikána a ilustráciami jeho diel od významných slovenských ilustrátorov. Súčasťou sú tiež filatelistické a numizmatické materiály, ktoré vyšli pri príležitosti výročia jeho narodenia alebo úmrtia. Pútavé sú aj recitácie diel Hviezdoslava počas Slovesných jarí v Martine či v rozhlasovom vysielaní," dodala hovorkyňa SNK.

Výstava Cestou života potrvá v Literárnom múzeu SNK v Martine do 30. apríla 2022.