Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Výstavba Detenčného ústavu v Hronovciach pokračuje podľa plánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Detenčný ústav je zariadenie so strážením najvyššieho stupňa pre páchateľov trestných činov, ktorí majú duševné ochorenie, sú nebezpeční pre spoločnosť aj po odpykaní trestu.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Práce na stavbe zariadenia pre nevyliečiteľne duševne chorých páchateľov trestných činov už idú v súlade s plánom. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) začalo s výstavbou Detenčného ústavu v Hronovciach pre pandémiu nového koronavírusu o niečo neskôr. Namiesto plánovaného marca sa začalo s výstavbou v polovici mája. Sklz však stavebníci dobehli. Dokončenie stavby je plánované na jar 2022. V lete 2022 by malo byť pripravené na prevádzku.

V súčasnosti už stojí hrubá stavba, pracuje sa na oplotení, prístupových cestách či kúrení. Detenčný ústav je zariadenie so strážením najvyššieho stupňa pre páchateľov trestných činov, ktorí majú duševné ochorenie, sú nebezpeční pre spoločnosť aj po odpykaní trestu. „To znamená, že nie sú po ukončení výkonu trestu prepustení na slobodu, ale preložení do Detenčného ústavu. Rozhodujúca je prognóza ochorenia, nie samotná diagnóza,“ vysvetlil riaditeľ Odboru duševného zdravia rezortu zdravotníctva Peter Šomšák.

O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach sa rozhodlo ešte v roku 2008. Detenčný ústav tak bude prvým takýmto zariadením v krajine. V objekte je navrhnutá kapacita 75 lôžok. Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku. Krajine vyčítali doživotné tresty bez podmienky, starostlivosť o duševne chorých väzňov, nedostatok aktivít vo väzbe, starostlivosť o drogovo závislých väzňov a drastické bezpečnostné opatrenia.